Sparvarna bygger bo - Johanna Strand

Johanna Strand föddes i Oskarshamn men bodde länge i Stockholm där hon också utbildade sig till formgivare – först på Beckmans Designhögskola och sedan bland annat inom metallformgivning på Konstfack. Idag är hon bosatt i Kalmar.

Konstverket Sparvarna bygger bo i kvarteret Sparven var hennes första offentliga konstverk.

– Det ställs ganska stora krav på offentlig konst, både när det gäller koncept, form, hållbarhet och säkerhet. Jag jobbar gärna med gedigna material. I det här fallet handlar det om betong, ek, rostfritt stål och brons, som också får en patina med tiden, säger Johanna Strand.

Konstverket Sparvarna bygger bo är en gestaltning i två delar som börjar med ett verk på fasaden i laserskuren plåt med integrerad belysning.

– Det var ett önskemål att det skulle finnas en del på fasaden och en på innergården och det var spännande att jobba med en tvådelad gestaltning som har en dialog med varandra – för de är trots allt ganska olika.

Konstverkets andra del är en samlingsplats med sittplatser under en konisk pelare i betong med ett fågelbo på toppen med sparvar gjutna i brons.

– Jag tycker att små fåglar, som sparvar, utstrålar någonting som är väldigt positivt och det gör mig glad. De är nyfikna, om man sätter sig på en parkbänk så kommer de fram och vill prata med en. Det är den känslan – att man inte är ensam – att man kan slå sig ner på bänken och ha småfåglarna som sällskap. Jag ville skapa en känsla av trygghet för dem som bor i kvarteret.

Konstverket är utformat av Johanna Strand men mycket av själva produktionen är utförd av hantverkare från Luleå.

– Jag ville också jobba med lokala hantverkare och fick hjälp av Galären med att hitta rätt kontakter. Det kändes viktigt att engagera lokala entreprenörer så att det blir en lokal delaktighet i verket.

Verket är utformat för att kunna upplevas både från marken och från balkongerna där de som bor i fastigheten kan se fåglarna från ovan.

– Tanken var att man skulle kunna upptäcka gestaltningen från flera perspektiv. Fåglarna är ganska små och exklusiva och sitter högt upp. Det är en annorlunda känsla beroende på var man står. Mest av allt så hoppas jag på att det fungerar som en samlingspunkt – en plats där man kan samlas eller mötas eller kanske bara slå sig ner och trivas i kvarteret Sparven.


Sparvarna hittar hem, av Johanna Strand, finns på fasaden mot innergården på Galärens fastighet på Köpmangatan 20.


Sparvarna bygger bo reser sig mitt på innergården på Köpmangatan 20.


Verket Sparvarna bygger bo har kombinerats med en sittplats för boende och besökare på fastigheten.