Tidsdokument - Boris Erson

Boris Ersson föddes i Örebro och var inledningsvis intresserad av att måla och skapa i lera. Han fick ett stipendium som gjorde att han hamnade i San Fransisco där han bland annat läste kurser på San Francisco art institute. När han kom hem till Sverige gick han på Dramatiska institutets regiutbildning och har därefter varit verksam som journalist, filmare och fotograf.

Konstverket i kvarteret Sparven är ett tidsdokument som visar upp hur området såg ut för omkring 100 år sedan och jämför det med samtiden. Nästan hela kvarteret brann ner i den stora stadsbranden år 1887. På platsen där bensinstationen ligger idag fanns en fiskehamn och senare ett salutorg.

– Hela området har förändrats väldigt mycket och fortsätter att göra det idag med nya byggnader. Jag skrev till Galären och förklarade vad jag ville göra och de gav mig fria händer att skapa det här tidskapseln, säger Boris Ersson.

För att ta fram material till projektet letade Boris Ersson igenom stadsarkivet efter bilder tagna i området. Han gick även omkring till de olika verksamheterna som låg i området när dokumentet skapades och tog bilder av butiksinnehavare och restaurangpersonal för att kunna visa hur kvarteret har förändrats och utvecklats över tid. Den grafiska formgivningen är sedan gjord av Alf Arne Harjo.

– Alla jag träffade tyckte att det var kul att jag var där och fotade och ställde upp. Jag hittade betydligt fler berättelser än vad som fick plats i utställningen. Den här sortens bildberättande – framför allt i städer – där färg, form och ljus skapar en stämning, är väldigt upptaget av kommersiella budskap. Jag vill istället att människorna i just det här speciella kvarteret ska bli inspirerade att gå in i sin egen historia.

Tidskapseln i kvarteret Sparven fick även en fortsättning i form av en egen utställning i samband med att kronprinsessan Victoria besökte Luleå med ostindiefararen Götheborg vid invigningen av Södra hamnplan.

– De hörde av sig och ville ha en utställning med väldigt kort varsel. Jag fick en vecka på mig att sätta ihop utställningen, men det gick bra för då hade jag redan alla bilder.


Tidskapseln finns i bostadstrapphuset på Köpmangatan 20A i Galärens fastighet.