Solens cykler - Erling Johansson

Erling Johansson kommer ursprungligen från byn Sarvisvaara i Gällivare kommun och är bosatt i Stockholm. Han studerade vid Konsthögskolan i Stockholm 1956 – 1961 och är idag en av Sveriges främsta konstnärer. Hans konst finns bland annat representerad vid Moderna museet och Nationalmuseum samt i Gustav VI Adolfs samling.

Konstverket Solens cykler hittas i korsningen Residensgatan/Västra Varvsgatan i Kvarteret Hägern i Luleå och är en hyllning till den dramatik som utspelar sig när solen gör sin resa över himlavalvet för att slutligen ta avsked i ett färgsprakande crescendo. Med den tio meter höga skulpturen ville Erling Johansson också återskapa minnet av solen i Norrbotten som han minns den från sin uppväxt.

– Om man har upplevt midnattssolen i barndomen så stannar det med en genom livet. För mig kommer den största solupplevelsen från Norrbotten och den solen ville jag berätta om. Soluppgången där är mjuk och vänlig medan kvällens färger bjuder upp till stor dramatik. Den nergående solen kan innebära fruktansvärda känslor. Det är ett stort drama som utspelar sig i luften. Jag var mycket i Norrbotten tidigare och då kunde jag studera solen väldigt noggrant och jag gömde det i minnesbanken. Därför kunde jag plocka den ur minnet när jag skulle göra den här kompositionen, säger Erling Johansson.

Ordet ”komposition” använder Erling Johansson ofta när han beskriver Solens cykler. Han beskriver statyns utformning som en musikalisk upplevelse.

– Jag hade en tanke om att man blir överraskad av att det finns så mycket musikalitet i det skeendet. Det är något som går igen från mina tavlor, att jag försöker fånga musiken i figurernas element.

Han vill också att skulpturen ska fungera som en påminnelse om att stanna till och uppleva stunden. Men att skapa en tio meter hög skulptur är inte utan utmaningar. Konstruktionen måste hålla för vädrets makter och inverkan. Under arbetets gång var de tvungna att göra skulpturen bredare och även ljusuppsättningen fick göras om under produktionens gång för att fungera över tid.

– Det är alltid svårt att säga hur det går till att skapa en känsla i ett verk så att allt klappar i takt med den ursprungliga tanken. Jag upplevde att det var stimulerande eftersom så många verkar lida av desperationer idag och det är nyttigt att se solen som har liv och kraft. Jag försöker väcka minnen av positiva händelser och möjligheterna att kunna återse dem. Där är solen stämningsskapande på ett alldeles speciellt sätt.


Solens cykler står i hörnet av Residensgatan/Västra Varvsgatan i kvarteret Hägern på Varvet i Luleå.