Ett sommarminne - Lennart Holmbom

Konstnären Lennart Holmbom växte upp i Jokkmokk och började på Sunderby konstskola 1973. Han arbetade därefter som konstpedagog under skolterminerna och som kättingkarl i flottningen under sommarmånaderna. Sedan 1987 har han arbetat heltid med eget skapande inom måleri och offentliga arbeten.

Installationen ”Ett sommarminne” hänger i gångtunneln vid kvarteret Sparven och är inspirerad av en sommarkväll i Råneå skärgård när solen stod lågt på himlen och vattnet låg spegelblankt i den norrländska sommarkvällen.

– Det var en fantastisk kväll i början på augusti. Vi tog båten och puttrade iväg och när vi stannade vid ön såg jag precis den bilden jag ville måla. Men vattnet var för lugnt så jag gungade båten lite för att göra vågor och så tog jag en serie bilder som jag sedan har bearbetat till de här målningarna. Det var en av de finaste kvällarna under hela den sommaren. Du vet, som det är när det är varmt och solen skiner på kvällen, säger Lennart Holmbom.

Inför arbetet med utsmyckningen i gångtunneln byggde han en liten modell av platsen för att prova olika idéer och kunna skapa den känslan han var ute efter.

– De här modellerna är jätteviktiga för mig. Där ser jag själv om en idé fungerar eller inte och vilken känsla man får om man går där. Jag börjar ofta med att prova ytterligheter och sedan arbetar jag mig fram. Till slut har jag ofta 20 olika varianter innan jag tvingas utesluta och bestämma mig för en.

Konstverket består av två målningar och en installation i trä som faller i en kaskad från taken och ner över väggen.

– I de här bitarna så finns vågmönstret som kommer tillbaka i målningen och även grönskan så på något sätt så känner jag att de hör ihop men jag tänkte faktiskt inte så mycket på hur de samtalar med varandra. Jag bara kände att de hörde ihop.

När han arbetade med modellen för gångtunneln ville han skapa en känsla av trygghet som också skulle vara estetiskt tilltalande för alla dem som bor i området.

– Jag tänkte på att folk ofta känner sig otrygga när de går ute på kvällen. Inne i den där tunneln som går till bostäderna vill jag att folk ska känna att det är en ljus och fin plats och att de ska få en positiv känsla när de går där.


Installation i trä som faller i en kaskad från taken och ner över väggen.


Konstverket består även av två målningar, den ena på bilden ovan.