Grafiskt tryck - Gunvor Ekström och Bengt Aili

Utsmyckningen på det nyproducerade bostadshuset i kvarteret Hägern är ett samarbete mellan arkitekten Bengt Aili och illustratören Gunvor Ekström. Idén föddes när Bengt Aili arbetade med utformningen av huset. Han är idag ansvarig arkitekt och senior advisor på Stark arkitekter, som innan namnbyte hette Tirsen & Aili Arkitekter. Bengt är ursprungligen från Jämtland, utbildad på Chalmers i Göteborg och blev anställd på Luleåkontoret inom ett av landets största arkitektföretag 1983. Han grundade eget arkitektföretag 1997 tillsammans med tidigare medarbetare.

– På den höga entrévåningen fanns stora fönsterlösa fasader där en matbutik planerades och istället för att låta väggarna vara stora, slutna och relativt tråkiga i den mest frekventa siktnivån ville jag skapa någonting annat. Jag föreslog en utsmyckning som skulle anspela på historiken från det gamla Luleå där Varvet och Södra hamn var en väldigt livfull plats och en viktig och central del av Luleå, säger Bengt Aili.

Han började leta efter inspiration i Luleås stadsarkiv och tog fram bilder för att sätta ihop en grov skiss på hur den historiska platsen skulle kunna gestaltas. Sedan delade han idéer och material med Gunvor Ekström.

–  När jag fick uppdraget så fortsatte jag att leta bland gamla bilder i stadsarkivet. Det är fascinerande att se hur livfull miljö det faktiskt var. Stadsarkivet är verkligen en skatt, säger Gunvor Ekström.

Gunvor Ekström är född och uppvuxen i Luleå och har bland annat studerat reklamteckning i USA och bott och arbetat i Stockholm innan hon flyttade hem till Luleå igen i slutet av 90-talet. När hon började utforma själva illustrationen till Hägern så var idén att skapa ett tidsfönster rätt genom huskroppen. En bild som tar åskådaren hundra år tillbaka i tiden.

Hon tycker att det är viktigt att påminnas om sin historia och har en känsla av att vi tenderar att glömma bort vad som funnits här före oss. Dagens Oscarsvarv är ett lugnt bostadsområde med vackra promenadstråk längs vattnet, men för hundra år sedan var det ett livligt industriområde med sjöfart och persontrafik med ångbåtar längs Norrbottenskusten.

– När man tittar på de gamla bilderna ser man aktivitet överallt och fullt av fartyg som låg ute på redden och väntade. Förhoppningen är att motivet ska väcka nyfikenhet för Luleås historia och hamnarnas betydelse. Luleå är verkligen en sjöstad och en hamnstad.


Det grafiska trycket finns att se på fasaden utanför Coop Varvet på Västra Varvsgatan 18.

LinkedInFacebook