Utförda projekt
Galären har genomfört ombyggnation för Praktiska Gymnasiets nya skola på fastigheten Vattenormen 2.
Ny skola för Praktiska Gymnasiet
Beställare/byggherreGalären i LuleåAnsvarig ArkitektPetter LarssonEntreprenörerHellströms, Ivab, BravidaFärdigställtHösten 2021
Beställarens projektledareMattias NilssonArkitekterStark ArkitekterByggvolym3 215 m2

Hösten 2021 öppnade Praktiska Gymnasiet upp dörrarna för sina elever i de nya lokalerna på Skutviken i Luleå. De 3 000 kvm stora ytorna som byggts om från bilhandel till utbildningslokaler inrymmer  300 elever.

Förbipasserande har anat att det byggts för framtiden i lokalerna där bilhandlaren Åke Eriksson tidigare låg på Skutviken. Läget är attraktivt intill Luleås största infartsled samt Svartöleden och passeras av cirka 50 000 människor varje dag.

I november 2020 började Galären att bygga om de befintliga lokalerna för att anpassa ytorna efter hyresgästens behov. Praktiska Sverige AB, som bedriver gymnasiala utbildningar med praktisk inriktning och ingår i AcadeMedia-koncernen, prioriterade sammanhängande ytor med bra uppsikt. Tillsammans med Stark Arkitekter togs förslag på utförande fram.

Praktiska Gymnasiet fanns sedan tidigare på flera platser på Ytterviken i Luleå, men har nu sammanfört sina verksamheter på ett och samma ställe. Här ryms nu totalt sju stora klassrum, matsal, omklädningsrum, lärarrum och sociala samlingsytor. I anslutning till klassrummen finns också flertalet grupprum.

Resultatet blev en modern och attraktiv skola att trivas i.

Följande program finns under samma tak i de nya lokalerna på Skutviken:

Fordon – Personbil
Bygg – Måleri
VVS – Fastighet
Industri – Svets
Frisör – Stylist
Handel
Hotell och turism