Aktuella projekt
Galären planerar för att bygga skola för Praktiska Gymnasiet på fastigheten Vattenormen 2.
Ny skola för Praktiska Gymnasiet
Beställare/byggherreGalären i LuleåAnsvarig ArkitektPetter LarssonEntreprenörerHellströms, Ivab, BravidaFärdigställtHösten 2021
Beställarens projektledareMattias NilssonArkitekterStark ArkitekterByggvolym3 215 m2

Galären har tecknat avtal med Praktiska Sverige AB om nya lokaler på Skutviken i Luleå. Uthyrningen avser 3 000 kvm utbildningslokaler på fastigheten Vattenormen 2, med attraktivt läge intill Luleås största infartsled.

Praktiska Sverige AB, som bedriver gymnasiala utbildningar med praktisk inriktning, ingår i AcadeMedia-koncernen.

– Det här är en stor och spännande uthyrning till en bra och långsiktig hyresgäst, säger Gunnar Tåhlin, vd på Galären. Det här är ett av Luleås absolut bästa lägen med en byggnad som vi nu ska ta tillvara alla kvalitéer i och skapa något som vi alla luleåbor kan vara stolta över. Detta är viktigt då antalet människor som ser byggnaden dagligen är ca 50 000, säger Gunnar vidare.

Praktiska Gymnasiet finns sedan tidigare på flera lokaliseringar på Ytterviken i Luleå, men kan nu sammanföra sina verksamheter på ett och samma ställe. Tack vare ett långsiktigt hyresavtal om 10 år kan Galären satsa på riktigt bra arkitektoniska kvalitéer.

– Vi är väldigt nöjda med att kunna presentera den här lösningen för Praktiska gymnasiet i Luleå. Samarbetet med Fastighetsbolaget Galären innebär att vi nu kan etablera oss på ett attraktivt läge med goda förbindelser för eleverna att ta sig till och från skolan. Tillsammans med Galären bygger vi nu en modern och attraktiv gymnasieskola för framtiden. Vi har ett ökat intresse för praktiska utbildningar i Luleå som är kopplat till stadens expansion. Därför ligger satsningen på skolan helt rätt i tiden, säger Peter Andersson, fastighetsdirektör AcadeMedia.

Nu väntar upphandling och byggtid innan lokalerna kan tas i bruk.

– Praktiska tar större delen av byggnaden, men vi ska renovera och bygga om resterande delar så hela miljön blir riktigt spännande, säger Magnus Bjuhr på Galären.