Galären först ut med uppkopplade laddstationer från Schneider Electric

PRESSMEDDELANDE: Galärens miljöcertifierade nyproduktionsprojekt i kv. Hägern i Luleå med 127 bostäder, Coop-butik, konferens- och rekreationsvåning, kontorslokaler och 100 parkeringar under mark har utrustats med alltifrån solceller till klimatsmart och effektiv belysning och ventilation. Dessutom har man installerat Sveriges första laddstation med uppkopplade laddboxar för elbilar och laddhybrider från Schneider Electric i bostadshusets garage.

Antalet laddningsbara bilar i Sverige har ökat med 40 procent det senaste året och i takt med denna utveckling växer behovet av väl fungerande infrastruktur för laddning. För att skapa ett framtidssäkrat garage i samband med nyproduktionen i kvarteret Hägern byggde man för en initial kapacitet för 32 elbilar och möjlighet till fler vid behov.

– Jag är glad att vi direkt tog beslut om att kapaciteten skulle kunna anpassas efter behov. Det handlar både om antalet laddboxar, att anpassa laddningen till varje bil efter behov och att vara förberedd för att kunna ladda framtidens effektivare elbilar eller elhybrider, säger Tobias Johansson, projektledare och elansvarig på Galären.

– Den här installationen är helt i led med vårt hållbarhetsarbete på Galären, berättar Magnus Bjuhr projektchef. Vi har själva endast rena elbilar eller laddhybrider som tjänste- och arbetsbilar, och vill skapa enkla förutsättningar för våra hyresgäster att också ha elbil. Laddningspunkterna har delfinansierats av Naturvårdsverket, berättar Magnus vidare.

Vid laddning identifieras bilen med ett kort mot laddboxen och elanvändningen skickas till ett program som fördelar kostnaden per bil. Eftersom parkeringen är till för både hyresgäster och Galärens egna bilar var det en förutsättning för fakturahanteringen.

Grundinställningen för varje laddbox är 32 ampere, men vid behov omfördelas strömmen genom så kallad lastbalansering. Det innebär att det går att ställa in att exempelvis servicebilar ska laddas på kortast möjliga tid.

– Galärens garage har blivit ett pilotprojekt för laddstationer då det har ställts stora krav på såväl funktion som design, mjukvara och framtida kapacitet. Jag ser enorm potential för den här typen av satsningar med tanke på den utveckling vi ser av laddningsbara bilar i Sverige, säger Andreas Vainikainen, Regional Sales Representative och ansvarig för projektet hos Schneider Electric.

För mer information, kontakta:

  • Tobias Johansson, elansvarig projektledare på Galären, tel: 072- 505 05 50 eller tobias.johansson@galaren.se
  • Andreas Vainikainen, Regional Sales Manager och ansvarig för projektet på Schneider Electric, tel: 072-452 70 40 eller andreas.vainikainen@se.com
  • Olle Cederquist, ansvarig för installationen på Elektriska Companiet, tel 070 542 65 87, olle@elcom.nu

Läs mer här:

Källa elbilsstatistiken
Om kvarteret Hägern
Om EVlink laddbox Smart hos Schneider Electric
Om Canalis kanalskena hos Schneider Electric
Installationen har delfinansierats av ladda-bilen-bidrag från Naturvårdsverket

Högupplösta bilder:
Länk till fler bilder (.zip)


Galärens Kultur- och samhällsbyggnadspris 2022

Galärens Kultur- och samhällsbyggnadspris 2022

Vinnaren till Årets Kultur- och samhällsbyggnadspris blev Lule Stassteater som fick ta emot priset om 50 000 kr under Luleå Business Awards galakväll den 3 juni.
Galären nyproducerar bostäder utan bygglov

Galären nyproducerar bostäder utan bygglov

Galären har byggt tolv nya bostäder på Varvet i Luleå som kommer att erbjudas med gratis hyra vid inflyttningen våren 2022. Läs mer här.
Återbruk av utemöbler den 9 november

Återbruk av utemöbler den 9 november

Tisdag den 9 /11 skänker vi bort ett antal utebord i olika modeller och storlekar som blivit över från våra fastigheter. Läs mer om hur det går till här.