”Kultur tillför liv och färg”

Intresset för teater har funnits sedan barnsben och en vardag utan kulturen är något hon inte ens vill tänka på.
Livet vore helt grått, säger kulturentusiasten Malin Falk.

Malin Falk har älskat teater så länge hon kan minnas. När hon var liten satte hon upp den ena teaterföreställningen efter den andra hemma i vardagsrummet och tillverkade biljetter som delades ut till klasskompisarna.

Jag var lite ledsen då, för det fanns inte så många teatergrupper när jag gick i grundskolan. Jag längtade jättemycket efter gymnasiet och blev otroligt glad när jag kom in på teaterlinjen och sedan dess har jag satsat på skådespeleriet.

Sedan fem år tillbaka är Malin sjukhusclown och under sommaren 2021 också vikarierande producent på Lule Stassteater. Som sjukhusclown besöker hon barn på både Sunderby sjukhus och Gällivare sjukhus.

Jag hade följt Lule Stassteater länge och när jag såg att de sökte sjukhusclowner sökte jag direkt. Det är väldigt uppskattat av barnen. När clownerna kommer får de tänka på något annat än sjukhusmiljön och alla olika prover som ska tas. Det är viktigt för både barnen och deras anhöriga.

Mörkt utan kultur
Malin tycker om all slags kultur men just teater ligger henne närmast hjärtat. Både vad gäller att stå på scen och att sitta i publiken.

Kultur är en så stor del av mig, jag kan inte föreställa mig liv utan den. Det vore helt grått. Kultur tillför liv och färg i min tillvaro. Vad vore världen utan den? Vad finns kvar då? Utan böcker att läsa, filmer att se, musik att lyssna på och teaterföreställningar att uppleva.

Hon menar att pandemin varit en trist tid när just kulturverksamheter haft det extra tufft och hon längtar efter att få uppleva ett kostymdrama från första parkett igen.

Ja, kulturen har drabbats hårt. Men om man bortser från pandemin tycker jag ändå att Luleå erbjuder mycket. Vi har både Lule Stassteater och Norrbottensteatern samt ett flertal fria grupper och det betyder jättemycket att företag går in och satsar på kulturverksamheter, i form av till exempel sponsring. Det är jätteviktigt.

En teaterföreställning är aldrig exakt likadan, det är omöjligt att återskapa en teater precis som den var första gången. Från premiär till allra sista föreställningen kan det se helt annorlunda ut eftersom att det händer grejer under spelperioden. Jag gillar att teatern är så levande och närvaron från scenen, som du känner i publiken, går aldrig att få på bio. Slår jag på en film ikväll som jag såg för 20 år sedan så är den exakt likadan idag, det är den största skillnaden.

Efter gymnasiet utbildade sig Malin på Kulturamas skådespelarutbildning i Stockholm. I framtiden hoppas Malin kunna försörja sig som skådespelare – och även om hon inser att skådespelare måste vara beredda på att flytta dit projekten finns, har hon en positiv bild av Luleå.

En av fyra teaterhögskolor i landet finns ju faktiskt här. Jag har inte tagit mig in ännu men jag söker och hoppas komma in en dag, avslutar hon.

"Vi vill lyfta initiativ som ger staden liv"

Den 2 juni delas Galärens Kultur- och samhällsbyggnadspris ut. I år står arkitekturen i fokus.
Floras Kulle Trygghetsboende firar 5-årsjubileum

Floras Kulle Trygghetsboende firar 5-årsjubileum

Fem år har gått sedan Galären öppnade upp sitt första trygghetsboende. Det firades tillsammans med hyresgästerna här om veckan.
Ett samarbete för livet mellan husen

Ett samarbete för livet mellan husen

Galären och Lule Stassteater har förlängt samarbetet i ytterligare 3 år. De båda verksamheterna förenar sig i kulturens betydelse för en attraktiv stad.