Galären planerar för utveckling av nya bostäder i Luleå

Galären presenterar nu planerna för att få bygga bostäder i kvarteret Fjärilen på Varvet i Luleå. Här vill fastighetsbolaget möjliggöra en bostadsvolym helt i trä med 38 lägenheter, varmgarage under mark, gemensamhetslokaler och en stor terrass i bästa solläge.
– Här vill vi bygga ett hållbart och attraktivt boende, säger Gunnar Tåhlin, vd på Galären.

Galären förvärvade fastigheten Fjärilen 3 på Hornsgatan 12 i december 2020. På fastigheten med en tomtyta på 822 kvm finns idag ett äldre kontorshus. Galärens önskan är en ändrad detaljplan för att inom några år kunna bygga bostäder på fastigheten. Därför lämnas nu en presentation över planerna in till kommunen.

– Vi vill vara med och utveckla ett växande Luleå där behovet av nya bostäder är stort. Redan vid förvärvet såg vi fastighetens framtida utvecklingspotential. Nu går vi fram till kommunen med en önskan om en detaljplaneändring för att kunna bidra med fler, attraktiva och hållbara bostäder till staden, säger Gunnar Tåhlin vd på Galären.

Förslaget till ny bostadsbyggnad präglas av en modern, varm och elegant arkitektur i trä som återspeglar naturen i Norrbotten och som håller över tid. En uppglasad transparant entré blir en viktig del av fastigheten tillsammans med en öppen pelargång. Den ger ljus, trevnad och trygghet samt tillför genomsikt i Hornsgatans förlängning. Mot gårdssidan planeras en mer intim utemiljö i markplan samt en stor gemensam takterrass på våning fem. De olika höjderna på byggnaden bryter ner helheten till en för staden spännande blickpunkt. Byggnaden ska möta kraven för miljöcertifiering vilket idag medför 25% lägre energianvändning än nybyggnadskraven, (BBR).

– Vi lämnar in våra idéer kring utveckling av fastigheten till kommunen idag, berättar projektledaren Simon Sundström. Vi är stolta över att kunna presentera vår idé för ett bostadsprojekt med modern och hållbar träarkitektur med många kvalitéer, inte bara för de boende, utan även för betraktare och flanörer. Förutom att trä skapar en vacker exteriör arkitektur så bidrar träet i stommen och på fasaderna till ett bra inomhusklimat, att reducera klimatavtrycket och naturligt binder koldioxid, berättar han vidare.

Förslaget uppskattas i nuläget till 38 lägenheter fördelat på 21 treor, 15 fyror och 2 femmor med en total bostadsyta om drygt 3 000 kvm. Samtliga lägenheter får en egen större balkong och en invändig takhöjd om 2,7 meter vilket väsentligt förbättrar den upplevda känslan i boendet. Detta kombineras med extra höjd på fönstren för att maximera dagsljusinsläppet.

– På senare år har det byggts många mindre lägenheter som passar för det lilla hushållet. Tanken i det här projekt är att bygga för familjer i större utsträckning med 3–5 rum per lägenhet. Detta medför ett
bredare och mer varierat utbud av bostäder i Luleå totalt sett, säger Gunnar Tåhlin.

Fastigheten där den planerade bostadsvolymen ska stå ligger i hörnet av Residensgatan och Hornsgatan och avslutar staden mot vattnet där promenadstråket från södra hamnen övergår i den värdefulla gröna parkmarken som tar sin början här och löper vidare runt Bryggeriet och fortsatt runt Gültzauudden.

– Vi vill ta vara på områdets potential som utgörs av en vattennära kontakt omgiven av gångstråk och attraktiva grönområden med en fin utsikt över södra hamnfjärden och älvutloppet. Detta skapar en trivsam boendemiljö ihop med den service som området kan erbjuda, säger Gunnar avslutningsvis.

För utförligare upplysningar om Galärens bostadsplaner, kontakta:
Gunnar Tåhlin, vd Galären i Luleå
Telefon: +46 (0)70-648 14 10. E-post: gunnar.tahlin@galaren.se

Bilagor:

Möt Susanne, vår nya kundtjänstadministratör

Möt Susanne, vår nya kundtjänstadministratör

Efter många år inom familjeföretaget var det dags att prova något nytt, och sedan i februari arbetar hon hos oss på Galären.
Hemlängtan styrde Martina till Galären

Hemlängtan styrde Martina till Galären

Efter några år på vift i Halmstad, där hon arbetade i fastighetsbranschen, är hon tillbaka som vår nya kundtjänstadministratör.
Vi välkomnar vår nya controller Robert

Vi välkomnar vår nya controller Robert

Han är en engagerad och erfaren ekonom som sedan i februari arbetar som controller hos oss. Läs mer om honom här.