I dag inleder Galären sitt 30-årsfirande. Samtidigt inrättas Galärenfonden med en miljon om året till aktiviteter som ger staden liv. Man instiftar också ett samhällsbyggnadspris, bjuder alla bostadshyresgäster på en gratis nöjesweekend och förändrar sin grafiska profil.

– Att fylla 30 är i sig inget uppseendeväckande, säger vd Gunnar Tåhlin. Men det ger oss en bra anledning att prata om behovet av en allsidig samhällsplanering. För Luleås skull måste vi bejaka de mjuka frågorna lika mycket som vi pratar teknik och byggande.

Från den nya Galärenfonden ska minst en miljon kronor om året fördelas som stöd till enskilda, föreningar och organisationer som tar initiativ till idéer som ger staden liv. Dessutom satsar Galären på offentlig konst och konstnärliga utsmyckningar vid alla nya bostadsproduktioner.

Alla kommer att märka att Galären firar 30. I november bjuder man Luleåborna på gratis entré till Luleå Hockey/MSSK:s hemmamatch mot AIK. Arrangemanget görs i samarbete med bl a LHF och Norrbottens Media.

Ger tillbaka

– Under tre decennier har vi upplevt både med- och motgångar. Men vi är ödmjuka över framgångarna, säger Gunnar Tåhlin. Jubiléet ger oss en chans att ge tillbaka en del till Luleåborna, som alltid stöttat och trott på oss.

Galären etablerade sig i Luleå 1988 och är i dag kommunens största familjeägda fastighetsbolag, där fastigheterna har ett marknadsvärde på 2,3 miljarder. Företaget förvärvar, förädlar, bygger och hyr ut bostäder och kommersiella lokaler. Bland Galärens många fastigheter märks Bergströmska gården, Savoy hotell och Trygghetsboendet Floras Kulle.

Galärens bostadsfastigheter ligger i centrum. I oktober bjuds alla 1 000 hyresgäster på en nöjeshelg på upplevelsecentret Alcatraz, också det en Galärenfastighet.

Bygger hållbart

Galären har gjort sig känt för att bygga miljövänligt. Redan 2012 byggdes de första miljöcertifierade bostäderna i kvarteret Sparven på Köpmangatan medan stadsradhusen på Mjölkudden är de första Svanenmärkta bostäderna i Norrland.

– Nu byggs allt fler miljöcertifierade hus i länet och det är glädjande. Galären fortsätter bygga gröna hus, inte minst för att fastighetsbranschen släpper ut stora mängder koldioxid som påverkar klimatet.

Galären har fått en rad utmärkelser för att man integrerat sociala aspekter i byggproduktionen. Bolaget har utsetts till både årets varumärke i Luleå och årets fastighetsprofil av Fastighetsägarnasamt tilldelats stora byggpriset, energipriset och samhällsbyggnadspriset vid sidan av en rad miljöstipendier.

Sociala ambitioner

– När vi fyller 30 passar vi på att stärka våra sociala ambitioner, berättar Gunnar Tåhlin. Vi avsätter en procent av entreprenadkostnadentill konstnärlig utsmyckning vid all bostadsproduktion. Dessutom inrättar vi ett samhällsbyggnadspris på 50 000 kronor som kommer att delas ut på Luleå Business Award senare i oktober.

– Vill vi vara med som fastighetsägare i 30 år till, räcker det inte med att bygga hus. Vi vill bidra till livet mellan husen också, det ger staden liv.

—-

Media som uppmärksammar Galärens 30-årsfirande: Norrbottens Media (NSD, Norrbottens-Kuiren och Norrbottens Affärer), SVT Nyheter Norrbotten, reportage i SVT Nyheter (5:29 in i sändningen), Affärer i Norr,

 

 

 

 

 

 

 

 

Luleå ger sommaren liv

Njut av en semester på hemmaplan i sommar. Luleå bjuder på många alternativa upplevelser under hemestern.

Galären fortsätter den viktiga satsningen på damhockeyn

Ett samarbete för ett attraktivt, inkluderande och jämställt Luleå.

Galären är en del i den framtida utvecklingen av kv. Bävern

Vid en presskonferens på brandstationstomten vid lunchtid idag presenterade Luleå kommun platsens framtid.