Första Svanen i norra Sverige

Norra Sveriges första Svanenmärkta hus är stadsradhusen på Kvarteret Radiomasten i Luleå. 

Att bygga hållbart är något vi på Galären alltid prioriterar. Det är viktigt för oss att kunna erbjuda boenden med så lite miljö- och hälsofarliga ämnen som möjligt. Vi har jobbat med miljöcertifieringar i flera år och Svanenlicensen gör att Luleås första stadsradhus också är norra Sveriges första Svanenmärkta hus.

– Vi är stolta över Svanenlicensen och att kunna erbjuda marknaden ett genomtänkt och klimatsmart boende av hög kvalitet, säger Marie Karlsson Tåhlin, projektledare på Galären.

Sammanlagt har vi byggt 45 stadsradhus på Kvarteret Radiomasten i två olika etapper och för att en miljömärkning Svanen ska vara möjlig krävs att man uppfyller fastställda kriterier samt visar en öppenhet i arbetsprocessen.

– Svanen har följt byggnadsarbetet och även varit på plats och kontrollerat så att stadsradhusen på Mjölkudden är klimatsmarta och byggda med sunda material, säger Marie Karlsson Tåhlin. Stadsradhusen är välisolerade och moderna bostadsrätter på 164 kvadratmeter fördelat på tre våningar. Här finns också en egen innergård där uteplats och gräsmatta bjuder in till både lek och avslappning. Inspirationen till stadsradhusen kommer från städer som London och Amsterdam.

 

Smarta lösningar

Husen har låg energiförbrukning då varje hus har egen mätning av värme, vatten och utrustning som bidrar till en jämn temperatur och sparar energi. Andra exempel på klimatsmarta lösningar är snålspolande toaletter, exteriör LED-belysning samt sophanteringssystemet för källsortering.
– Det är glädjande att Galären tagit ett helhetsgrepp på projektet. De har inte bara kämpat hårt för att klara våra krav, de har även valt att bygga på en plats där det blir enkelt att välja en hållbar livsstil med närhet till affär, buss, skola och cykelväg, säger Anna Norberg pressansvarig på Miljömärkning Sverige.

De viktigaste egenskaperna för ett Svanenmärkt hus:
• energisnålt och låg klimatpåverkan
• byggt med material som innehåller så lite miljö- och hälsoskadliga ämnen som möjligt
• bra innemiljö vilket gör det hälsosamt att bo i
• hög kvalitet
• genomtänkt drifts- och underhållsplan som gör det enkelt att se till att huset förblir energisnålt och behåller sin goda innemiljö under lång tid

Galärens Kultur- och samhällsbyggnadspris 2022

Galärens Kultur- och samhällsbyggnadspris 2022

Vinnaren till Årets Kultur- och samhällsbyggnadspris blev Lule Stassteater som fick ta emot priset om 50 000 kr under Luleå Business Awards galakväll den 3 juni.
Galären nyproducerar bostäder utan bygglov

Galären nyproducerar bostäder utan bygglov

Galären har byggt tolv nya bostäder på Varvet i Luleå som kommer att erbjudas med gratis hyra vid inflyttningen våren 2022. Läs mer här.
Återbruk av utemöbler den 9 november

Återbruk av utemöbler den 9 november

Tisdag den 9 /11 skänker vi bort ett antal utebord i olika modeller och storlekar som blivit över från våra fastigheter. Läs mer om hur det går till här.