Floras Kulle Trygghetsboende firar 5-årsjubileum

Fem år har gått sedan Galären öppnade upp sitt första trygghetsboende. Den 25 oktober 2017 invigdes Floras Kulle Trygghetsboende med 47 bostäder på Köpmangatan 65 i centrala Luleå. Och 5-årsjubileet, det firades med pompa och ståt här om veckan.

Personliga inbjudningar i allas brevlådor till middag och fest överraskade de boende på Floras Kulle Trygghetsboende när trivselvärdarna Sofia Eriksson och Annette Strandljung bjöd in till firande. 40 hyresgäster anmälde sig till festen och förväntningarna hängde i luften.

Under jubileumskvällen den 22 oktober bjöds det på bubbel i glasen, god mat från Hotell Savoy och en smaskig gräddtårta till efterrätt. Och det skålades och minglades med trevligt sällskap i form av grannar och trivselvärdar.

Efter middagen bjöds hyresgästerna på underhållning av Piteåduon Let’s Dance som fick hyresgästerna att både dansa och klappa takten till den svängiga musiken. Bandet skulle spela i 45 minuter, men höll på i nästan 1,5 timme då stämningen var på topp.

John Johansson, som flyttat från Västerås till Floras Kulle Trygghetsboende 2019 gläds åt det trevliga firandet:

– God mat och dryck förgyller tillvaron! Den livfulla musikunderhållningen fick upp många av oss på dansgolvet. Våra trivselvärdar gjorde ett strålande jobb och vi var flera hyresgäster som hjälptes åt med servering och disk. En väl genomförd och minnesvärd jubileumsafton, menar han.

– Vilken välplanerad fest! Tänk att vi alla rymdes. Jättegod mat och dryck, serveringen fungerade finfint. Tårtan var himmelskt god! Bandet Let´s Dance var härliga med glimten i ögat, säger Ann-Christin Knekta-Elenius som har bott på boendet sedan 2017 och som deltog i firandet.

Floras Kulle Trygghetsboende är en boendemiljö med liv och rörelse och gemensamma aktiviteter för de hyresgäster som fyllt 65 år. I huset finns gemensamma lokaler i bottenplan, träningsmöjligheter, tvättstuga, bastu samt övernattningsrum för de boendes besökare. På plats finns en trivselvärd som håller i gemensamma aktiviteter såsom gymnastik, promenader, underhållning, bokcirkel, fikastunder med mera. På innergården finns en avskild parkyta med soffor och konstnärlig utsmyckning som berikar utomhusmiljön.

Sofia Eriksson har varit trivselvärd på boendet sedan starten 2017:
– Jag har haft världens bästa jobb i fem års tid. Varenda dag har mina hyresgäster förgyllt min och sina grannars vardag. Vi har en underbart mysig lokal, fin gymnastikutrustning och allt man kan tänkas behöva för att ordna bokcirklar, kaffestunder och partyn. Men det allra bästa med trygghetsboendet är hyresgästerna och den stämning de skapar. Här behöver ingen vara ensam, utan alla är välkomna till dagliga aktiviteter. Det är kort och gott ett guldgäng som bor här och det kändes extra fint att vi alla blev bjudna på fest av Galären.

Hyresgästen John Johansson uppskattar boendet på Floras Kulle:
– Anledningen till att jag flyttade hit var att komma närmare min dotter. Jag uppskattar bekvämligheten med det här boendet och att det är centralt med nära till allt, den stora balkongen som vetter ut mot en grön oas, umgänget med dem som bor här och tryggheten.

Och Christin Knekta-Elenius menar att man aldrig behöver känna sig ensam här:

– När jag flyttade från villan så sa jag till dottern att jag inte tänker sätta mig i en vanlig lägenhet. Så fick jag se annonsen, sökte och fick en plats 2017. Jag uppskattar den sociala biten samt alla aktiviteter. Här finns gemenskap och man behöver aldrig känna sig ensam.

Vinnaren av Kultur- och samhällsbyggnadspriset 2024

Vinnaren av Kultur- och samhällsbyggnadspriset 2024

Den 24 maj delades Galärens Kultur- och samhällsbyggnadspris ut under Luleå Business Awards. Vinnaren blev Konst i Det Gröna.
Kärlekspartners sökes!

Kärlekspartners sökes!

Är ditt företag den rätta? Tillsammans skapar vi ett inkluderande och kärleksfullt Luleå.
Galären fördjupar samarbetet med Luleå Hockey

Galären fördjupar samarbetet med Luleå Hockey

Galären och Luleå Hockey har kommit överens om ett nytt samarbetsavtal med stort fokus på föreningens dam- och tjejverksamhet.