Facebook bygger ut sitt datacenter i Luleå till nästan dubbla storleken – vilket kommer göra anläggningen till en av världens största.

Facebook etablerade sitt första datacenter i Luleå 2011 och var startskottet på det norrbottniska dataklustret som i dag, med sina 18 olika datacenter, är Europaledande. Facebooks senaste investering innebär att verksamheten kommer vara på över 100 000 kvadratmeter. En satsning på drygt 8,7 miljarder kronor. I dagsläget finns inget större datacenter i Europa.
– Vi välkomnar Facebooks supersatsning här i Luleå. Det faktum att närmare 1000 personer kommer att arbeta med bygget är en välkommen injektion, liksom de mer långsiktiga effekterna som befäster Luleå som etableringsort nummer ett för datacenter, säger Luleås kommunalråd Niklas Nordström.

Tack vare att Facebook väljer att satsa i Luleå tillkommer nya typer av jobb. En studie som gjorts visar att det är långt över 4000 jobb som skapats under de här åren med Facebook. Kringeffekter som gynnar andra branscher även utanför IT-sektorn.

Luleå ger sommaren liv

Njut av en semester på hemmaplan i sommar. Luleå bjuder på många alternativa upplevelser under hemestern.

Galären fortsätter den viktiga satsningen på damhockeyn

Ett samarbete för ett attraktivt, inkluderande och jämställt Luleå.

Galären är en del i den framtida utvecklingen av kv. Bävern

Vid en presskonferens på brandstationstomten vid lunchtid idag presenterade Luleå kommun platsens framtid.