Ett av Luleås äldsta hus bubblar av liv

Tillsammans med Norrbottens museum, länsstyrelsen och Luleå kommun har Galären rustat upp Bergströmska gården så att historiska och kulturella värden säkrats.

Det var under 2012 som Galären utökade sitt fastighetsbestånd i Luleå. Det handlade om Bergströmska gården på Rådstugatan som är totalt 1.322 kvadratmeter och utgörs av två hus som är byggnadsminnesmärkta. Husen inrymmer sex affärs- och kontorslokaler samt tre lägenheter.

– Beslutet att förvärva fastigheten grundades dels på dess bevarandevärde, dels på närheten till Galärens övriga fastigheter i kvarteret, däribland Sparven 14 där vi samtidigt byggde 43 nya lägenheter, säger Gunnar Tåhlin.

Det var ett omfattande renoveringsarbete av Bergströmska gården. Ett projekt som både var spännande och som hade sina utmaningar med tanke på att det är en gammal fastighet som också är byggnadsminnesmärkt.

Överlevde stadsbranden
Bergströmska gården byggdes 1826 i det skick huset har i dag. Delar av gården är dock betydligt äldre. Exempelvis är huvudbyggnadens flygel mot Köpmangatan en gammal loftbyggnad från 1700-talets första hälft och är säkerligen stadens äldsta hus, enligt Luleå Hembygdsförenings minnesskrift ”Forslunds i Rödlunds”.

Tomten där Bergströmska ligger bebyggdes ursprungligen i slutet av 1600-talet då borgaren Jöns Hermansson uppförde en gård på den plats där grannhuset, Rödlundska gården, står. Gården klarade sig vid stadsbranden 1762 och överlevde även den stora stadsbranden 1887.

På gården hittar man idag Taverna Gusto. En mysig familjevänlig taverna med vällagad mat och bra dryckesutbud. På menyn finns Napolitansk pizza, rejäla pastarätter, italienska bruschettas, antipasti, en italiensk 3-rättersmeny och deras hemgjorda Gelato. På en av Luleås bästa uteserveringar bubblar det såklart av liv och rörelse dag som kväll.

Floras Kulle Trygghetsboende firar 5-årsjubileum

Floras Kulle Trygghetsboende firar 5-årsjubileum

Fem år har gått sedan Galären öppnade upp sitt första trygghetsboende. Det firades tillsammans med hyresgästerna här om veckan.
Ett samarbete för livet mellan husen

Ett samarbete för livet mellan husen

Galären och Lule Stassteater har förlängt samarbetet i ytterligare 3 år. De båda verksamheterna förenar sig i kulturens betydelse för en attraktiv stad.
Galären och Norr Media i samarbete för ett inkluderande Luleå

Galären och Norr Media i samarbete för ett inkluderande Luleå

Tillsammans startar de båda bolagen en kampanj för att få fler företag att stötta Luleå Pride 2022. För ett inkluderande och kärleksfullt Luleå.