Ett av Luleås äldsta hus bubblar av liv

Tillsammans med Norrbottens museum, länsstyrelsen och Luleå kommun har Galären rustat upp Bergströmska gården så att historiska och kulturella värden säkrats.

Det var under 2012 som Galären utökade sitt fastighetsbestånd i Luleå. Det handlade om Bergströmska gården på Rådstugatan som är totalt 1.322 kvadratmeter och utgörs av två hus som är byggnadsminnesmärkta. Husen inrymmer sex affärs- och kontorslokaler samt tre lägenheter.

– Beslutet att förvärva fastigheten grundades dels på dess bevarandevärde, dels på närheten till Galärens övriga fastigheter i kvarteret, däribland Sparven 14 där vi samtidigt byggde 43 nya lägenheter, säger Gunnar Tåhlin.

Det var ett omfattande renoveringsarbete av Bergströmska gården. Ett projekt som både var spännande och som hade sina utmaningar med tanke på att det är en gammal fastighet som också är byggnadsminnesmärkt.

Överlevde stadsbranden
Bergströmska gården byggdes 1826 i det skick huset har i dag. Delar av gården är dock betydligt äldre. Exempelvis är huvudbyggnadens flygel mot Köpmangatan en gammal loftbyggnad från 1700-talets första hälft och är säkerligen stadens äldsta hus, enligt Luleå Hembygdsförenings minnesskrift ”Forslunds i Rödlunds”.

Tomten där Bergströmska ligger bebyggdes ursprungligen i slutet av 1600-talet då borgaren Jöns Hermansson uppförde en gård på den plats där grannhuset, Rödlundska gården, står. Gården klarade sig vid stadsbranden 1762 och överlevde även den stora stadsbranden 1887.

På gården hittar man idag Taverna Gusto. En mysig familjevänlig taverna med vällagad mat och bra dryckesutbud. På menyn finns Napolitansk pizza, rejäla pastarätter, italienska bruschettas, antipasti, en italiensk 3-rättersmeny och deras hemgjorda Gelato. På en av Luleås bästa uteserveringar bubblar det såklart av liv och rörelse dag som kväll.

Missa inte Kulturnatten i Luleå

Missa inte Kulturnatten i Luleå

Lördag 9 september anordnas Kulturnatten med evenemang i hela Luleå centrum från förmiddag till sen kväll. Allt med gratis entré!
Träffa oss under Luleå Pride

Träffa oss under Luleå Pride

Fredag den 18/8 och lördag den 19/8 träffar du oss i Stadsparken under Luleå Pride. Kom dit och säg hej!
Konstverk på reparation

Konstverk på reparation

Det är fler än vi på Galären som saknar konstverket Solens Cykler på Varvet. Verket är på reparation och under hösten kommer det tillbaka på sin plats igen.