En tävling full av vinnare

Under två veckor pågick kampen som skulle avgöra vilka som var mest vältränade – Luleås seniorer eller brandmän.
– Jag är väldigt stolt över deltagarna, säger Sofia Eriksson, trivselvärd på trygghetsboendet Floras Kulle.

Till tonerna av ABBA:s Dancing Queen sätter gympagänget på trygghetsboendet igång. Övningarna avlöser varandra och energin går det inte att ta miste på. Flera gånger i veckan håller trivselvärden Sofia Eriksson i olika former av fysisk aktivitet.
– Vi håller på med allt från lätt sittgympa och vanlig gympa till redskapsgympa och promenader säger hon.
86-åringen Ruth leder också lektioner i qigong. Vetskapen om att seniorerna är väldigt pigga och aktiva gjorde att Sofia började spåna på en idé i hälsans tecken.
– Vi konstaterade skämtsamt att vi ju måste vara Luleås mest vältränade personer och jag föreslog att vi borde utmana Luleås brandmän i en stegutmaning. Seniorerna var snabba med att haka på, de tyckte det lät roligt, säger Sofia.
Det tyckte brandmännen på räddningstjänsten också.
– Min svåger jobbar som brandman och jag frågade hur ofta de tränar. ”Varje dag vi jobbar”, svarade han. ”Vi med” svarade jag, säger hon och skrattar.

Roligt och hälsosamt

Så var det bestämt. Stegräknare inhandlades och vinnarskallarna kickade igång. Fem deltagare från respektive lag deltog i utmaningen. Bland seniorerna var den yngsta 82 år och äldsta 88 år.
– Vi har haft väldigt roligt tillsammans, målet var aldrig att vinna utan att ha roligt och röra på oss. Så att vi har haft lite teknikstrul gör ingenting.
Ja, trots att flera har traskat på både ofta och långt, har ibland stegräknaren visat väldigt få steg.
– De varianter vi köpte till trygghetsboendet har en knapp som är väldigt lätt att komma åt, så ibland har de inte ens varit på. Men det gör ingenting, de har varit superduktiga.
Sofia menar att utmaningen också har varit ett sätt att visa att äldre personer inte bara är stillasittande.
– De är beslutsamma, glada motionärer som hänger på alla mina tokiga upptåg. De tänker utanför boxen. Äldre personer är inte bara söta tanter i en virkad mössa liksom. Det kommer absolut bli fler utmaningar i framtiden, nästa gång kanske vi möter brandmännen i hockey!

Resultatet 

Tävlingen avslutades den 28 januari och det var till slut brandmännen som gick segrande ur utmaningen. Det genomsnittliga resultatet per person och dag blev 7560 steg för räddningstjänsten och 3740 steg för seniorerna.
– Vi vill gratulera och tacka brandmännen som har ställt upp och visat vilka kraftpaket de är. Det känns tryggt att ha er för att rädda oss ur brinnande hus. Men vi vill också gratulera oss själva för en god andra plats och att vi har gått så här många steg känns enormt bra för vår hälsa. Dessutom har vi haft väldigt roligt på kuppen. Det är därför vi också ser oss själva som riktiga vinnare, sa seniorerna samtidigt som de skålade i bubbel.
– Härliga tjejer! Tack för god match. Det blev två respektabla resultat, hälsade Jim Enbom och resten av kvällsskiftet på brandstationen.

Vinnaren av Kultur- och samhällsbyggnadspriset 2024

Vinnaren av Kultur- och samhällsbyggnadspriset 2024

Den 24 maj delades Galärens Kultur- och samhällsbyggnadspris ut under Luleå Business Awards. Vinnaren blev Konst i Det Gröna.
Kärlekspartners sökes!

Kärlekspartners sökes!

Är ditt företag den rätta? Tillsammans skapar vi ett inkluderande och kärleksfullt Luleå.
Galären fördjupar samarbetet med Luleå Hockey

Galären fördjupar samarbetet med Luleå Hockey

Galären och Luleå Hockey har kommit överens om ett nytt samarbetsavtal med stort fokus på föreningens dam- och tjejverksamhet.