En hållbar ombyggnation för Wibergs
På Ytterviken i Luleå pågår en omfattande ombyggnation och tillbyggnad av en befintlig fastighet. I december öppnar Wibergs Bilel & Diesel AB dörrarna till sina 937 kvadratmeter nya lokaler, med bland annat verkstadshall och kontorsytor, på Torpslingan 23.
Wibergs var i behov av bättre anpassade ytor och en mer långsiktig lösning för verksamheten. Tillsammans med Galären har de fört en nära dialog vad gäller lokalens planlösning och utformning.
– Vi bygger en verkstadshall, en mindre kundmottagning, två kontor och personalytor som fikarum, bastu och två omklädningsrum. Ett stort fokus har lagts på att förbättra arbetsmiljön i verkstadshallen, där har vi investerat mycket tid och energi på att skapa ett bra HTC-slipat betonggolv som behandlats för att stå emot olja och smuts, berättar Lars-Göran Hedström, byggprojektledare på Galären.
Den fem meter höga takhöjden skapar en känsla av rymd och dagsljuset flödar in i lokalen.
– Här kommer ett flertal billyftar placeras och för att undvika en mörk verkstadsyta var ljusinsläppet viktigt för hyresgästen. Därför har vi installerat portar med så mycket glas som möjligt, säger Lars-Göran Hedström.
Det slipade betonggolvet fortsätter in i den 60 kvadratmeter stora tillbyggnaden som kommer att fungera som provningsrum för dieselpumpar, spridare med mera. I övriga delar, där kontor, personalutrymmen och kundmottagning finns, har ett mörkgrått linoleumgolv lagts.
Dessutom får den befintliga byggnaden ett nytt klimatskal, nya installationer och byggs för att klara miljöcertifieringen Miljöbyggnad iDrift på nivå silver*. Samtliga tidigare installationer har rivits hela vägen ner till betongen och Galären har bytt ventilation, avlopp under huset samt installerat en ny oljeavskiljare. För att uppnå hållbarhetsmålet har en energibalansberäkning gjorts.
– Utifrån information om vad den befintliga byggnaden har bestått av har en beräkning tagits fram som mynnat ut i vad vi behöver göra på ytterväggar och tak, vilken tjocklek isoleringen behöver ha och vilket energivärde som krävs på portar och fönster. Det har varit en utmaning eftersom huset är från 60-talet. Vi har till exempel förstärkt taket för att kunna sätta in 340 millimeter isolering – tidigare var det oisolerat, säger Lars-Göran Hedström.
Exteriören får också ett lyft med ett nytt arkitektoniskt uttryck. För att skapa ett annat utseende på fastigheten har yttertaket på en del av huset höjts och byggnaden har fått nya fasader, ny färgsättning, nya entréer och portar samt ny belysning.
– Vi har valt en monokrom grön färgsättning för hela byggnaden, allt från fasad till stegar och hängrännor har samma färg för att ge ett enhetligt uttryck, berättar Lars-Göran.
Utöver detta kommer parkeringar och grönytor att skapas.
– Till veckan planteras buskar mot gatan.
Lars-Göran Hedström berättar att installationsfasen av el, vs och vent precis har påbörjats och byggnationen går enligt tidplan.
Skiss över byggnaden efter ombyggnationen. Av Stark Arkitekter.
Entreprenörer som Galären anlitat i projektet:
Bygg: MBT Nord (Mark & Byggtjänst Nord)
El: Elcom (Elektriska Companiet)
VS: IVAB (Infjärdens Värme)
Ventilation: Storfors Plåt
Mark: Storvikens Entreprenad
Mark/avlopp-oljeavskiljare: VA Installationer
Rivning: Lotus
Golvslipning: Concreto Golvteknik
* Miljöbyggnad iDrift omfattar fem områden: Inomhusmiljö (omfattar brukarnas direkta upplevelser av komfort), Hälsa (avser byggnadens påverkan på brukarnas hälsa), Klimatpåverkan (avser hur byggnadens energianvändning och effektbehov påverkar klimatet), Resurser (avser miljöpåverkan orsakad av material och åtgärder för att minska resursanvändning och avfallsmängder) och Skick (avser fastighetens skick genom byggnadsdelar och installationer). Läs mer om Miljöbyggnad i Drift här.