”Det pirrar i magen”

Spänningen, gemenskapen och kulturen. Det är vad som får Monica Forsberg att älska basket i sin stad Luleå.

Till vardags arbetar Monica Forsberg som verksamhetschef för vård- och omsorgsboenden i Luleå kommun. Men när klockan blir matchdags hittas hon i basketpubliken, på samma stol som alltid. Får hon själv välja missar hon inte en enda match.

Nä isåfall ska det vara något väldigt viktigt, konstaterar hon.

Ja, för även om hon är allmänt intresserad av sport så prioriteras basketen före allt annat.

Jag har alltid tyckt att det är en rolig och intressant sport, sedan har mina barn också spelat så det har såklart gjort sitt för intresset också. Jag började gå på matcher redan på Plannjas tid och fastnade helt. Basket är verkligen den mest spännande sporten.

Med säsongskortet i handen upplever Monica både dam- och herrbasket flera gånger i veckan, när det inte råder pandemi förstås.

Det som lockar är helheten, att äta och umgås samtidigt som man med spänning följer matchen. Det är ett gemensamt intresse som jag, min man och våra vänner förenas runt och även ett samtalsämne på fikarasterna med kollegorna. Arenan blir en social plats som samlar både unga och äldre människor. Sedan tycker jag att just basketen har en så fin och stödjande kultur. Vi har fantastiska supportrar och väldigt god stämning.

Hängiven supporter
När det är matchdag är Monica nervös redan när hon vaknar.

Ibland undrar jag varför jag utsätter mig för det här? Det är nästan för nervöst! Redan på morgonen pirrar det i magen, säger hon.

Med åren har hon lärt känna spelarna och stannar ofta för en liten pratstund om hon springer ihop med någon spelare på stan.

Haha ja, jag är en hängiven supporter och blir väldigt intresserad av spelarna och hur det går för dem individuellt. Man kan till exempel se mig dansa gulddansen med Brice Massamba på BC Luleås hemsida, skrattar hon.

Monica tycker att det är roligt att intresset i Luleå är så stort och menar att det länkar samman invånarna på ett fint sätt.

Vi har så bra lag här uppe, i både basket och hockey och på både dam- och herrsidan. Intresset här är så stort att vi till och med leder publikligan i landet var gäller basket. Det säger mycket om vad sporten betyder för staden. Vid hemmamatcher ser man strömmen med människor som går mot arenan, det är en stämning som börjar redan på Storgatan. Utan företag som är med och stöttar så skulle det inte vara så här. Sponsorer är jätteviktiga och gör det också lite extra roligt när de visar upp sig i samband med matcherna.

Missa inte Kulturnatten i Luleå

Missa inte Kulturnatten i Luleå

Lördag 9 september anordnas Kulturnatten med evenemang i hela Luleå centrum från förmiddag till sen kväll. Allt med gratis entré!
Träffa oss under Luleå Pride

Träffa oss under Luleå Pride

Fredag den 18/8 och lördag den 19/8 träffar du oss i Stadsparken under Luleå Pride. Kom dit och säg hej!
Konstverk på reparation

Konstverk på reparation

Det är fler än vi på Galären som saknar konstverket Solens Cykler på Varvet. Verket är på reparation och under hösten kommer det tillbaka på sin plats igen.