Årets Kultur- och samhällsbyggnadspris 2023

Galärens Kultur- och samhällsbyggnadspris delades ut under Luleå Business Awards som genomfördes i Luleå Energi Arena på fredagskvällen den 2 juni. Priset, som i år fokuserade på arkitektur, tilldelades Nordmark & Nordmark och Lumire.

Priset delades ut av Marie Karlsson Tåhlin (juryns ordförande tillika projektledare Design och Arkitektur på Galären) och gick till Nordmark & Nordmark för Hållbarhetshuset och Lumire för hela visionen för Risslans återvinningscentral.


Marie Karlsson Tåhlin och Gry Forsell under prisutdelningen på Luleå Business Awards.

Motiveringen löd:
Med kreativa och visuella upplevelser har en attraktiv och funktionell plats skapats med stark medvetenhet om återvinning och återbruk. God arkitektur och hållbarhet har genomsyrat allt från byggnader till design, utsmyckning, form, funktion och flöden.

En medveten och nytänkande beställare har haft höga ambitioner och hållit i taktpinnen för ansvaret att uppnå hela projektets tydliga vision och tillsammans med arkitekten har ett stilrent byggnadsverk skapats.

Dess arkitektur har en spännande form och volym, en elegant fasad och ett framträdande skyltfönster som skapar en nyfikenhet om byggnadens innehåll. Interiören är inbjudande med sin rymd och har en flexibel funktion för framtida användningsområden.

Läs mer om vårt pris och om årets juryarbete här.

Alla foton i denna nyhet är tagna av Magnus Stenberg, Luleåfotograferna.

Detaljplaneprocess startad för utveckling av kv. Flundran i Luleå centrum

Detaljplaneprocess startad för utveckling av kv. Flundran i Luleå centrum

Galären vill förtäta kvarteret med bostäder, hotellrum och parkeringar under mark.
Galären presenterar två nya konstverk i Luleå

Galären presenterar två nya konstverk i Luleå

Galärens arbete med konst i nyproduktionsprojekten har resulterat i två verk i kvarteret Hägern på Varvet.
Galärens pris för livet i staden

Galärens pris för livet i staden

Under fredagskvällen delades Galärens Samhällsbyggnadspris - För livet i staden, ut under Business Awards Gala Night i Luleå Energi Arena.