Nytt liv i Bergströmska gården

Bottenplanet i den anrika byggnaden Bergströmska gården i centrala Luleå sjuder av liv och matglädje. Detta sedan Gusto Café och Deli slog upp dörrarna i Galärens lokaler den 14 oktober.

Här har en varm miljö skapats i ett hus med en gammal själ. Besökaren kliver in i butiksdelen där fransk bistro möter italiensk torghandel i en sömlös kombination. Bakom satsningen i Galärens lokaler står samma ägargrupp som driver Taverna Gusto, Karl August och Aiko.
– Enkelt beskrivet kan man säga att det är hit du kommer när du vill köpa med dig lyxen hem. I delin erbjuder vi allt från kvalitativa ost- och charkprodukter till lunchlådor, pizza från Taverna Gusto, middagspåsar och såser med mera. Längre fram planerar vi att erbjuda frukostpåsar, picknickpåsar och hamburgerkit också, säger Lisa Tingstad Solsona, butiksansvarig.


Idén om en deli har funnits länge och att det blev på just den här platsen med det här sortimentet glädjer Tomas Larsson, en av ägarna.
– Det känns härligt att det här får ta plats nära Taverna Gusto och att vi kan samla alla våra koncept i den här butiken. Här kan man köpa pizzakit från Taverna Gusto eller pepparsås från Karl August till exempel, säger han.

Den långa och smala utformningen av lokalen har varit utmanande och det faktum att huset är Kulturminnesmärkt har inneburit en del ramar att förhålla sig till.
– Vi har försökt att möta huset och vi har anpassat oss en hel del, det är ett så jäkla häftigt hus och ju mer man är här inser man vilken själ huset har och när allt väl var på plats kändes det väldigt naturligt, säger Tomas Larsson.

– Ja det känns väldigt roligt att äntligen ha flyttat in här. Galären restaurerade byggnaden 2015 så det är redan ljust och fräscht, vi har inte rört några ytskikt utan bara inrett, fyller Lisa Tingstad Solsona i.

Krogfamiljen möts
Den som står i mitten av lokalen befinner sig i det som kallas skafferiet – här trängs fina oljor, oliver, pastasorter och andra godsaker till salu på hyllorna som monterats på de vackra timmerväggarna. Ytterligare en bit in i lokalen hittar besökaren cafédelen där mörka träslag och dämpade toner skapar en behaglig känsla.
– Här kan man slå sig ner för att äta lunch, ta en kaffe eller njuta av lite charkuterier, säger Lisa Tingstad Solsona.

Till sommaren finns det planer på att knyta ihop cafédelen med en innergård som förhoppningsvis ska rymma cirka 40 sittplatser.
– Det blir som att en del av vår krogfamilj möts på innergården. Uteserveringar på innergårdar är något som saknas i den här stan. Tänk er att sitta här ute och ta ett gott glas vin och lite gratinerade skaldjur, det är väl aldrig fel? menar Tomas Larsson.

Nyfikenheten runt satsningen i Bergströmska gården har varit stor och det är roligt för de anställda att äntligen få bjuda in de positiva besökarna.
– Folk är så glada över att det händer något i den här lokalen och att det har blivit en publik del som de äntligen får kliva in i. Atmosfären är superhärlig och det verkar våra gäster också tycka, avslutar Lisa Tingstad Solsona.

Öppettider Gusto Café och Deli:
Tis-fre 10-18
Lör 10-15
Sön och mån stängt

Placerum Kapitalförvaltning etablerar sig i Luleå

Placerum Kapitalförvaltning etablerar sig i Luleå

Som ett led i expansionen längs Norrlandskusten öppnar Placerum Kapitalförvaltning kontor i Galärens lokaler.
Hachi har hittat lyckan på Storgatan

Hachi har hittat lyckan på Storgatan

Hachi flyttar till större lokaler på Storgatan 52A i Luleå. Den 5 april har restaurangen premiär på den nya adressen.
Stark Arkitekter till nya lokaler

Stark Arkitekter till nya lokaler

I maj hittar man arkitektkontoret en trappa upp på Storgatan 52 i centrala Luleå. Läs mer här!