Luleås nya skybar i startgroparna

En inglasad skybar med tillhörande terrass under bar himmel. Där gästerna blickar ut över södra hamn och Skurholmsfjärden. Luleås nya mötesplats blir något utöver det vanliga.

Det var 2018 som vi på Galären ansökte om detaljplan för att få bygga en skybar på Hotell Savoys tak och mycket mer. För några år sedan totalrenoverades hotellet. Det resulterade i en spektakulär byggnad som bokstavligen sticker ut på Storgatan i Luleå centrum. Sedan dess har vi haft framtidsplaner gällande fler hotellrum, konferensutrymmen och en makalös skybar på taket. Vi har redan börjat bocka av listan, efter årsskiftet stod nya fräscha konferensytor klara efter att Hotell Savoy tagit över mer lokaler mot Skeppsbrogatan. Savoy har därmed dubblat sin konferensyta och kan skräddarsy möten efter kundernas önskemål genom fyra nya lokaler och totalt 150 nya platser. Kvar på listan är en fördubbling av antalet hotellrum samt den nya skybaren på hotellets tak och ännu en etapp med mer konferensrum, större spa och utbyggd restaurang. Det blir även en stor uteterrass inne på gården.
– Jag har varit uppe på taket. Det blir en jättefin utsikt, där man kan se vatten i flera väderstreck. Det handlar inte bara om södra hamn utan också om Skurholmsfjärden. Vi har inspirerats av skybarer i Stockholm, Uppsala och Umeå, förklarar Galärens vd Gunnar Tåhlin.

Några år bort

Dialogen med Luleå kommun, angående utbyggnad av Hotell Savoy, har pågått i flera år och vi har lämnat ifrån oss ingående skisser som gestaltar projektet från olika vinklar. I mitten av januari gav kommunstyrelsens arbetsutskott stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att ta fram en detaljplan med utökad byggrätt. I sin helhet innebär förslaget att en del av byggnaden mot Storgatan byggs på med den inglasade restaurang- och skybardelen. På innergården mellan Storgatan och Skeppsbrogatan föreslås den nuvarande gårdsbyggnaden i ett plan byggas på med fyra våningar samt utökas för att underlätta varumottagning och sophantering. Går allt enligt planerna väntas gäster kunna besöka den nya skybaren om ett par år.
– Det här kan bli en stor tillgång för Luleå, säger Gunnar Tåhlin.

Skybar
Takterass
Utbyggnad
Utsikt (2)
Byggnation
Luleå (107)
Galären (203)
Årets Kultur- och samhällsbyggnadspris 2023

Årets Kultur- och samhällsbyggnadspris 2023

Under fredagen delade vi ut Årets Kultur- och samhällsbyggnadspris. Vinnarna blev Nordmark & Nordmark och Lumire.
Detaljplaneprocess startad för utveckling av kv. Flundran i Luleå centrum

Detaljplaneprocess startad för utveckling av kv. Flundran i Luleå centrum

Galären vill förtäta kvarteret med bostäder, hotellrum och parkeringar under mark.
Galären presenterar två nya konstverk i Luleå

Galären presenterar två nya konstverk i Luleå

Galärens arbete med konst i nyproduktionsprojekten har resulterat i två verk i kvarteret Hägern på Varvet.