Luleås nya klimatsmarta landmärke

Galären bygger nytt, högt och miljösmart. Luleå centrums högsta hus kommer att innehålla 128 lägenheter, en klimatsmart Coop-butik, två våningar parkering och konstnärlig utsmyckning.

 

I slutet av maj 2017 tog Luleås kommunalråd Niklas Nordström tillsammans med representanter från Galären och byggentreprenören Selbergs det första spadtaget i vad som kommer att bli Luleå centrums högsta hus. Huset byggs på varvet och har ritats av Tirsén & Aili Arkitekter. Det har utsikt över Gråsjälfjärden och kommer att rymma 128 hyreslägenheter, en livsmedelsbutik (Coop), två våningsplan för bilparkering och unik konstnärlig utsmyckning.

– Det är bra att Luleå fortsätter att förtätas med nya bostäder i det här området. Jag upplever också att en livsmedelsbutik är en efterfrågad service i området av Luleåborna, säger Luleås kommunalråd Niklas Nordström.

Stark miljöprofil
Galären har sedan tidigare byggt en butik åt Coop Norrbotten. Den andra som nu byggs på Varvet kommer att bli en klimatsmart livsmedelsbutik och Coops sjunde i Luleå.
– Vi får möjligheten att öppna ytterligare en Coop Norrbotten-butik i Luleå, och dessutom i ett snabbväxande område, säger Peter Fjällborg vd Coop Norrbotten och fortsätter:
– Vi har en stark miljöprofil som stämmer mycket bra med Galärens miljöprofil. Vi strävar båda efter att bygga miljösmarta butiker med solceller, CO2 som gas till våra kylanläggningar, ledbelysning med mera. Vi ser verkligen fram emot att fördjupa samarbetet med Galären.
Hela huset byggs för att klara kraven för Miljöbyggnad nivå silver. Bland annat byggs det med solceller för energiförsörjning, och de som vill ska kunna ladda sin bil, moped eller cykel med el i det varma garaget.
– Byggprojektet är Galärens enskilt största på bostadssidan någonsin, så det är ett spännande men även utmanande projekt vi nu har framför oss. Det är en plats vi bygger på och därför känns det extra viktigt att huset passar in i den miljön och att vi tänker långsiktigt hållbart, säger Simon Sundström, projektledare på Galären. Uthyrningen är planerad att starta under hösten 2019 och inflyttning är beräknad till årsskiftet 2019-2020.

 

Årets Kultur- och samhällsbyggnadspris 2023

Årets Kultur- och samhällsbyggnadspris 2023

Under fredagen delade vi ut Årets Kultur- och samhällsbyggnadspris. Vinnarna blev Nordmark & Nordmark och Lumire.
Detaljplaneprocess startad för utveckling av kv. Flundran i Luleå centrum

Detaljplaneprocess startad för utveckling av kv. Flundran i Luleå centrum

Galären vill förtäta kvarteret med bostäder, hotellrum och parkeringar under mark.
Galären presenterar två nya konstverk i Luleå

Galären presenterar två nya konstverk i Luleå

Galärens arbete med konst i nyproduktionsprojekten har resulterat i två verk i kvarteret Hägern på Varvet.