Hotell Savoy – Luleås nya kök och vardagsrum

En mötesplats för dygnets alla timmar med bra mat och dryck, god service och en upplevelse även när notan kommer in. Det var visionen när Galären bestämde sig för att bygga om lobby och restaurang på Hotell Savoy.
– Det var ett gyllene tillfälle att göra ett omtag och styra känslan dit vi ville, säger Marie Karlsson Tåhlin, projektledare för design och arkitektur på Galären.

2019 berättade vi att Galären köpt driften för Savoy, sedan tidigare ägde Galären fastigheten.
– Vi ville skapa ett nytt Savoy genom att ändra planlösningen så att lokalen känns mer harmonisk och inbjudande samtidigt som vi skapar en livlig bar istället för en högljudd nattklubb. I och med att ytskikt och möbler också var slitna var det nu ett gyllene tillfälle för oss att göra ett omtag och styra känslan dit vi ville, säger Marie Karlsson Tåhlin, projektledare för design och arkitektur på Galären.

Konceptet skulle ändras och visionerna var tydliga. Baren behövde en ny plats, möjlighet för gästerna att boka ett chambre separé skulle bli verklighet och miljön skulle vara välkomnande för alla.
– Det ska kännas enkelt och prisvärt för alla att komma hit. Savoy ska vara ett ställe som alla har möjlighet att besöka. Det ska inte handla om fine dining, vi väljer att istället prata om happy dining, helt enkelt en rolig upplevelse säger Marie Karlsson Tåhlin.


Galärens projektledare Marie Karlsson Tåhlin och Lars-Göran Hedström berättar om ombyggnationerna.

Välkomnande oas
För att få andras ögon på hur lokalen skulle kunna se ut kontaktade Galären ett flertal konceptarkitekter och Lars-Åke Strömbladh, före detta art director på tidigare reklambyrån Partners i Luleå, levererade ett förslag som Galären ville jobba vidare med.
– Han är väldigt duktig på att teckna och presenterade bra skisser där vi kunde jobba in våra visioner. Vi utvecklade sedan hans förslag till det som vi byggt idag. Jag tycker att vi landade i den bästa av världar, säger Marie Karlsson Tåhlin.

Idag kliver besökaren in i en fräsch lobby med en välkomnande reception. Därefter följer en tydlig öppning som binder ihop lobbyn och restaurangen där besökaren möts av jordnära toner, runda soffor, behaglig belysning, rum i rummen och varma trädetaljer.
– Man kan kliva in och vara som man är, vi vill att den här restaurangen ska vara en lugn oas. Av just den anledningen har vi jobbat mycket med möbleringen och använt textilier och trä. Det handlar om hållbar inredning över tid. En annan spännande sak är att mycket av den nya belysningen tagits fram speciellt för Savoy.

Arbetsmiljön är viktig
Från det som en gång fanns är det en del av en tegelvägg som fortfarande är kvar.
– Alla andra ytskikt är nya. Planlösningen är förändrad, baren har en ny placering och vi har överlag tänkt väldigt mycket på arbetsmiljön. Vi ska göra det bra för dem som jobbar här, säger Lars-Göran Hedström, byggprojektledare på Galären.

I skrivande stund är allt i princip färdigställt. Något dörrhandtag saknas och ett vinskåp är försenat.
– När vinskåpet kommer på plats blir det ett jättetrevligt rum för slutna sällskap, vinprovningar, avsmakningsmenyer och dylikt.

Konferensavdelningen är också ombyggd och har nu den senaste tekniken. Såväl som att rummen har fått nya tv-apparater. Planeringen startade i april 2020 och bygget började i februari.
– Det har varit fantastiskt. Mycket kan gå fel när man specialbeställer saker, men allt har blivit rätt. Vi har haft en bra dialog med leverantörer och entreprenörer som varit väldigt flexibla, avslutar Lars-Göran Hedström.

Kontoret och bobutiken håller stängt 9-10 maj

Kontoret och bobutiken håller stängt 9-10 maj

Med anledning av Kristi himmelsfärds dag har vi stängt torsdag och fredag denna vecka.
Majbrasa, Valborg

Vi önskar er en trevlig valborg

Tisdag den 30/4 stänger vi kl. 12.00 och på onsdag den 1/5 håller vi stängt hela dagen. Välkommen in under våra öppettider.
Årets pris har fokus på kulturen

Årets pris har fokus på kulturen

Galären delar årligen ut Kultur- och samhällsbyggnadspriset. 2024 fokuserar priset på kulturen. Läs mer om årets pris och juryarbetet här.