Hachi har hittat lyckan på Storgatan

Hachi är sedan flera år tillbaka hyresgäst hos Galären, men i samband med att verksamheten utvecklas har ett nytt hyresavtal tecknats. Den 5 april öppnar restaurangen i större lokaler på Storgatan i Luleå.

Innanför dörrarna till restaurangen Hachi på Storgatan 52A pågår ett intensivt arbete med att iordningställa lokalen inför öppningen 5 april. Den 350 kvadratmeter stora lokalen rymmer närmare 100 sittplatser och Fean Kyin ser fram emot att bjuda in Luleåborna till en japansk matupplevelse – och på nya smaker som har hittat in på menyn.

– Jag har jobbat på Stationsgatan i Luleå i totalt 17 år och även där har Galären varit hyresvärd. Samarbetet med dem har alltid fungerat bra och jag blev jätteglad när de visade mig den här lokalen. Jag har länge varit sugen på att servera även thailändska rätter och nu när vi expanderar, flyttar och får större lokaler är tajmingen perfekt. Vi kommer att erbjuda både rätter från menyn samt buffé, säger han.

2015 tog Fean Kyin över Kojis Sushi & Te i Luleå där han då arbetade som sushikock och i samband med det blev restaurangen Sushi & Te i Luleå och flyttade till Stationsgatan 27. Under 2023 bytte Sushi & Te i Luleå namn till Hachi, som är ett lyckonummer i Japan.

– Vi kommer att servera sushi, ramen, poke bowl och thailändska rätter. Dessutom kommer vi att ha ett brett sortiment av japansk öl, whiskey, vin och sake, säger Fean Kyin.

Nya möjligheter

Lokalen på Storgatan 52A har målats om och ribbor av trä har placerats på några utvalda väggar. Baren är ombyggd och Fean Kyins kärlek för Japan och tecknade serier går som en röd tråd genom restaurangen.

– Jag har alltid varit intresserad av manga och anime, säger han och visar väggen som pryds av japanska posters.

Japanska lyktor i taket skapar en mysig och välkomnande stämning och Fean Kyin berättar att Hachi kommer att ha öppet för lunch- och middagsgäster veckans alla dagar.

– Vi kommer att erbjuda take away men jag hoppas att gästerna väljer att sitta här för att njuta av en drink och äta finare sushi. Vår ramen och viss sushi kommer vi endast att servera på plats. Jag tror att många gillar min stil som är ganska enkel. Jag jobbar inte med kinesiska eller koreanska blandningar utan håller mig till de japanska rena smakerna. Jag har jobbat med sushi i över tio år nu och ändå fortsätter jag att gå utbildningar och jag reser till Japan för att få inspiration. Man kan alltid utvecklas, säger han.

De nya lokalerna kommer också med ett bättre kök som innebär stora möjligheter för smakerna.

– Maten blir ännu bättre när vi kan jobba mer med vår matprocess. För ramen till exempel, så krävs långkok när vi gör fond. På vårt gamla ställe var köket så litet så vi kunde inte koka en fond längre än någon timme. Här är köket mycket större och vi kan koka en fond separat samtidigt som vi tillagar andra rätter, det här kommer att bli jättebra, konstaterar han.

Fean Kyin är i full färd med att skapa ett team av duktiga medarbetare. Han själv är sushikock och hans sambo är experten på ramen.

– Sedan kommer jag att lära upp thaikockar också, säger Fean Kyin.

Placerum Kapitalförvaltning etablerar sig i Luleå

Placerum Kapitalförvaltning etablerar sig i Luleå

Som ett led i expansionen längs Norrlandskusten öppnar Placerum Kapitalförvaltning kontor i Galärens lokaler.
Stark Arkitekter till nya lokaler

Stark Arkitekter till nya lokaler

I maj hittar man arkitektkontoret en trappa upp på Storgatan 52 i centrala Luleå. Läs mer här!
Maximal glädje på MAX huvudkontor

Maximal glädje på MAX huvudkontor

MAX huvudkontor i Luleå har flyttat till Galärens lokaler på Skutviken. De 1 950 kvm rymmer 75 medarbetare i en miljö där detaljerna gör det lilla extra.