Galären nyproducerar bostäder utan bygglov

Galären har byggt tolv nya bostäder på Varvet i Luleå. Ett unikt byggprojekt som saknar bygglov och fastighetsbolaget är mycket restriktiva över vem man väljer att hyra ut de nya bostäderna till. Men de som blir tilldelade bostäderna kommer att erbjudas gratis hyra.

– Ett växande Luleå har ett stort behov av fler bostäder. Vi behöver också bidra till mångfald bland stadens invånare och likaså vad gäller utformningen av nyproducerade bostäder, berättar Galärens vd Gunnar Tåhlin. Vi har valt att kringgå bygglovsprocessen för att både kunna komma fram snabbare med produktionen samt för att kunna bygga bostäder helt anpassade utifrån vår tilltänkta målgrupp, berättar han vidare.

De tolv bostäderna är byggda helt i trä med egna entréer och den öppna planlösningen ger hyresgästerna möjlighet att boa in sig. Samtliga bostäder erbjuder havsutsikt på ett naturskönt område. På fastigheten har växter och blommor planterats för att skapa biologisk mångfald i en urban miljö.

– De nya bostäderna är byggda helt i trä, vilket gör att de har en mycket låg klimatpåverkan. Det, tillsammans med vår satsning på biologisk mångfald på fastigheten, är helt i enlighet med vår hållbarhetsstrategi, berättar projekt- och förvaltningschef Magnus Bjuhr.

Bostäderna är färdiga för inflyttning under våren 2022. Intresseanmälan sker i samband med inflyttningen och då väljer Galären noggrant ut sina nya hyresgäster.

– Gratis hyra kommer att locka många, men vem som helst kommer inte att kunna flytta in. Bostäderna är skräddarsydda för den mindre, unga familjen som vill bygga bo. Vi har även krav på att hyresgästerna uppskattar compact living. Vi kommer att vara mycket selektiva i valet av hyresgäster, säger Gunnar Tåhlin.

– Vi ser fram emot inflyttningen som är planerad till den 15 april och vi tror att våra nya hyresgäster kommer att uppskatta att få flytta in när vårsolen börjar skina, kvittrar Gunnar glatt som avslutning.

Kan man bygga nya bostäder utan bygglov? Och hur kan man erbjuda gratis hyra?
Jo, i det här fallet kan vi det. Vi pratar i själva verket om de tolv fågelholkar som vi satt upp i utemiljön på kvarteret Hägern på Varvet i Luleå. De har satts upp som en del av vårt hållbarhetsarbete för att gynna den biologiska mångfalden. Vi hoppas att våra hyresgäster uppskattar den obefintliga hyran och njuter av utsikten när de flyttar in till våren.

I allt vi gör, i stort och smått, är hållbarheten vår bas. Vi ska utmana och vi ska vårda. Det är vår skyldighet och vi gör det med glädje.

 

Starkt växande intresse för affärslokaler i Luleå

Starkt växande intresse för affärslokaler i Luleå

På kort tid har ytterligare drygt 8 000 kvm ytor till ett värde av ca 5 miljoner kronor årligen hyrts ut till olika företag. Läs mer här.
Träffa oss under Luleå Pride

Träffa oss under Luleå Pride

Fredag den 18/8 och lördag den 19/8 träffar du oss i Stadsparken under Luleå Pride. Kom dit och säg hej!
Lunchstängt vecka 26-32

Lunchstängt vecka 26-32

Under vecka 26-32 håller vi lunchstängt måndag-fredag mellan kl. 12-13.