Galären investerar i nya solcellsanläggningar

Galären investerar 4,2 miljoner i ett större solcellsprojekt som berör totalt åtta bostadsfastigheter i det egna fastighetsbeståndet i centrala Luleå.

2019 installerade Galären sin första solcellanläggning ihop med nyproduktionsprojektet i kvarteret Hägern på Varvet. Nu väljer man att utrusta ytterligare åtta fastigheter med solcellspaneler på taken.

– Investeringen i solcellerna är en del i vårt hållbarhetsarbete där vi vill minska vårt klimatavtryck. Solcellerna ger oss möjlighet till egen elproduktion på fastigheterna vilket både minskar vår energiförbrukning och våra elkostnader och är ett led i att värna om vår miljö, säger Magnus Bjuhr, projektchef och vvd på Galären.

När projektet är färdigställt kommer 1 254 paneler upp på en total yta om 2 100 kvadratmeter. Den totala effekten på solcellsanläggningarna är 467 kW. Produktionen genererar 378 500 kWh, vilket motsvarar el till ca 63 normalstora villor.

Solcellsprojektet påbörjas redan under nästa vecka och sju av anläggningarna blir klara i juni i år, medan den åttonde fastighetens solcellsanläggning färdigställs i september.

– Det här är en viktig investering för framtiden, men också en investering som vi planerat för länge, säger Gunnar Tåhlin, vd på Galären i Luleå. Vår bransch står för 33% av hela Sveriges totala energiförbrukning*. Vi vill bidra genom att sänka våra fastigheters energiförbrukning och en del i det arbetet är investeringar i solceller, berättar han vidare. 

För utförligare information om solcellsprojektet kontakta: 
Gunnar Tåhlin, vd, Galären i Luleå
Tel: 070-648 14 10. Mail: gunnar.tahlin@galaren.se

* Bygg- och fastighetssektorn svarade 2018 för en inhemsk energianvändning på cirka 105 TWh, vilket motsvarar cirka 33 procent av Sveriges totala energianvändning. Genom importvaror bidrar sektorn dessutom till energianvändning utomlands med motsvarande cirka 5 TWh. Källa: Boverket.

Galären (109)
Solceller
Hållbarhet (8)
Solcellsinvestering
Solcellsanläggning
Pressmeddelande (33)
Vi önskar en trevlig sommar

Vi önskar en trevlig sommar

På grund av sommartid och semestrar håller vi lunchstängt mellan kl. 12.00-13.00 under hela juli månad.
Vi söker en kundtjänstadministratör

Vi söker en kundtjänstadministratör

Till Galärens projekt- och förvaltningsteam söker vi en ny medarbetare med ansvar för vår kundtjänst. Läs mer om tjänsten här.
Oskar tog chansen att bli en del av Galären

Oskar tog chansen att bli en del av Galären

Oskar är Luleåkillen som är både glad, social och kvick. Egenskaper som passar utmärkt för en förvaltare hos oss.