Galären bygger för framtiden

Hösten 2021 flyttar Praktiska Gymnasiet in i nya lokaler på Skutviken i Luleå. Här kommer cirka 300 elever trivas på 3 000 kvm stora ytor som just nu byggs om från bilhandel till utbildningslokaler.

Förbipasserande kan ana att det byggs för framtiden i lokalerna där bilhandlaren Åke Eriksson tidigare låg på Skutviken. Läget är attraktivt intill Luleås största infartsled samt Svartöleden och passeras av cirka 50 000 människor varje dag. Sedan november 2020 bygger Galären om de befintliga lokalerna för att anpassa ytorna efter hyresgästens behov. Praktiska Sverige AB bedriver gymnasiala utbildningar med praktisk inriktning och ingår i AcadeMedia-koncernen.
– Sammanhängande ytor med bra uppsikt har varit en stor prioritering från skolans sida. Vi tog fram det här förslaget tillsammans med Praktiska Gymnasiet och Stark Arkitekter, säger Mattias Nilsson, byggprojektledare på Galären.
I lokalerna jobbar målare, golvläggare, elektriker, glasmästare och ventilationsmontörer med samma mål i sikte. Att elever och personal ska kunna flytta in hösten 2021.
– Vi ska vara klara innan sommaren. Det är en tuff tidplan och en del utmaningar att hantera längs vägen, som alltid när man renoverar ett befintligt hus, men vi kommer att klara det. Projektet är indelat i fem volymer där det pågår arbete i samtliga volymer samtidigt, och vi ligger bra till tidsmässigt, säger Mattias Nilsson.

Modernt och attraktivt
Praktiska Gymnasiet finns sedan tidigare på flera platser på Ytterviken i Luleå, men kan nu sammanföra sina verksamheter på ett och samma ställe. Här ryms totalt sju stora klassrum, matsal, omklädningsrum, lärarrum och sociala samlingsytor. I anslutning till klassrummen finns också flertalet grupprum.
– Det är nya väggar överallt då ljudkraven är väldigt hårda på ett sådant här typ av bygge, framför allt mellan klassrum och yrkesutbildningarna, säger Mattias Nilsson.
Med målade väggar, linoleumgolv och mycket ljusinsläpp tack vare att stora glaspartier ersätter några utav ytterväggarna, väntar en modern och attraktiv skola att trivas i.

Fakta
Följande program kommer alla att rymmas under samma tak i de nya lokalerna på Skutviken:
Fordon – Personbil
Bygg – Måleri
VVS – Fastighet
Industri – Svets
Frisör – Stylist
Handel
Hotell och turism

Kontoret och bobutiken håller stängt 9-10 maj

Kontoret och bobutiken håller stängt 9-10 maj

Med anledning av Kristi himmelsfärds dag har vi stängt torsdag och fredag denna vecka.
Majbrasa, Valborg

Vi önskar er en trevlig valborg

Tisdag den 30/4 stänger vi kl. 12.00 och på onsdag den 1/5 håller vi stängt hela dagen. Välkommen in under våra öppettider.
Årets pris har fokus på kulturen

Årets pris har fokus på kulturen

Galären delar årligen ut Kultur- och samhällsbyggnadspriset. 2024 fokuserar priset på kulturen. Läs mer om årets pris och juryarbetet här.