Ett steg närmare trygghetsboendet på Bergviken

PRESSMEDDELANDE: Galären har idag lämnat in bygglovsansökan för det planerade trygghetsboendet i kvarteret Daggkåpan på Bergviken. Om allt går som planerat ska de 133 lägenheterna stå klara 2022.

 Det var genom en intresseanmälan till Luleå kommun om att bygga och driva trygghetsboende inom stadsdelen Bergviken i Luleå under våren 2015 som Galären fick ta sig an uppdraget om att arbeta vidare på det inlämnade förslaget.

Projektet innehåller 9 000 kvm och fyra huskroppar med totalt 133 lägenheter i trygghetsboende, en inbyggd och uppglasad vinterträdgård med loftgångar mellan husen och en restauranglokal om ca 200 kvm. Lägenheterna utgörs av 1, 2 och 3 rum och kök och är mellan 35-71 kvadratmeter.

Galären äger sedan tidigare Floras kulle Trygghetsboende i Luleå centrum som invigdes i oktober 2017.

– Detta blir ett spännande projekt med en helt ny typ av konstruktion. Med goda erfarenheter av vårt tidigare trygghetsboende känner vi oss trygga både med byggnationerna och efterfrågade lägenhetsstorlekar, säger Magnus Bjuhr projektchef på Galären. Byggnationerna beräknas starta våren 2020 och byggtiden är ca 2 år, berättar Magnus Bjuhr vidare.

– Trygghetsboendet på Bergviken bjuder på ett bekvämt boende för den som är 65 +. Vi är övertygade om att trygghetsboendet kommer att bli väldigt attraktivt med tanke på de kvalitéer vi kommer att erbjuda hyresgästerna, säger Gunnar Tåhlin, vd på Galären. Vinterträdgården där man kan vistas året runt erbjuder aktivitetsytor, utegym och plats för odlingar. Dessutom finns gott om gemensamma utrymmen som bland annat erbjuder pool, bastu, träningsmöjligheter, tvättstudio och en vinkällare. Utöver detta adderar vi även konstnärlig utsmyckning för att försköna boendemiljön, fortsätter Gunnar Tåhlin.

Projektet beräknas kosta ca 300 miljoner. Arkitekter i projektet är Tirsén & Aili Arkitekter.

Länk till högupplöst exteriör skiss av Tirsén & AIli

För utförligare upplysningar, kontakta
Magnus Bjuhr, projektchef Galären, 070-355 64 28 eller magnus.bjuhr@galaren.se
Gunnar Tåhlin, vd Galären, 070-648 14 10 eller gunnar.tahlin@galaren.se


Om Galärens trygghetsboenden:

En lägenhet i trygghetsboende är en hyreslägenhet som är tillgänglighetsanpassad och erbjuder hiss samt gemensamhetsytor. Trygghetsboende är inte ett vårdboende, utan en boendemiljö med mycket liv och rörelse. På trygghetsboendet finns en trivselvärd knuten till boendet. Verksamheten bygger på de boendes engagemang och formas efter deras önskemål och intressen. För att få hyra lägenhet på trygghetsboende måste en av parterna vara minst 65 år. I övrigt gäller samma krav som vid uthyrning av en traditionell hyresrätt.

Årets Kultur- och samhällsbyggnadspris 2023

Årets Kultur- och samhällsbyggnadspris 2023

Under fredagen delade vi ut Årets Kultur- och samhällsbyggnadspris. Vinnarna blev Nordmark & Nordmark och Lumire.
Detaljplaneprocess startad för utveckling av kv. Flundran i Luleå centrum

Detaljplaneprocess startad för utveckling av kv. Flundran i Luleå centrum

Galären vill förtäta kvarteret med bostäder, hotellrum och parkeringar under mark.
Galären presenterar två nya konstverk i Luleå

Galären presenterar två nya konstverk i Luleå

Galärens arbete med konst i nyproduktionsprojekten har resulterat i två verk i kvarteret Hägern på Varvet.