Eleverna har flyttat in

Lagom till höstterminens start öppnade Praktiska Gymnasiet upp den nya skolan för sina 300 elever i lokalerna på Ålgatan 10 i Luleå.
– Det blev verkligen som vi önskade, säger biträdande rektor Joanna Gotthold.

Under 12 år har Praktiska Gymnasiets verksamhet varit uppdelad i tre olika lokaler på Ytterviken. Förutom en önskan om att samla allt under samma tak började lokalerna också vara i behov av renovering.
– Det var ingen plats vi ville visa upp till dem som skulle söka till årskurs 1 helt enkelt. Och nu äter blivande frisörer lunch tillsammans med de som ska bli fordonsmekaniker till exempel, det skapar en fin dynamik som vi inte kunde få till när skolan var separerad i tre delar, säger rektor Fredrik Carlsson.

Redan i november 2020 började Galären bygga om de befintliga lokalerna för att anpassa ytorna efter hyresgästens behov. Nu ryms åtta program samt tolv inriktningar i den 3 000 kvm stora lokalen.
– Öppet och transparent var två saker som låg högt upp på vår önskelista. Vi vill att eleverna ska känna en trygghet i att personalen har bra uppsikt, ingen ska behöva känna sig utsatt på något sätt. Vi ska vara den lilla skolan med trivsel. Det blev verkligen som vi önskade även om det tar ett tag att bo in sig, säger biträdande rektor Joanna Gotthold.

Med tryggheten i åtanke har samtliga lärarrum fönster i alla väderstreck och flera ytterväggar har ersatts av stora glaspartier som också skapar ett fint ljusinsläpp. Idag har de 300 eleverna och 28 resurserna i personalstyrkan totalt sju stora klassrum, matsal, verkstäder, omklädningsrum, lärarrum, vilrum och sociala samlingsytor att röra sig i.
– Till varje klassrum finns ett dedikerat grupprum, sen finns det mindre och större grupprum och andra lediga ytor att tillgå lite här och där. Allt för att ge eleverna studiero. I matsalen bjuds eleverna också på frukost varje morgon, säger Joanna Gotthold.

Bild på Praktiska Gymnasiets rektor Fredrik Carlsson och biträdande rektor Joanna Gotthold.

Stolta ungdomar
I och med att Praktiska Gymnasiet ligger vid Luleås största infartsled samt Svartöleden och passeras av cirka 50 000 människor varje dag var ljudkraven hårda och resulterade i nya väggar överallt.
– För att vara nära en så stor väg hör vi knappt någonting alls. Det är helt otroligt, säger Fredrik Carlsson.

Med ny ventilation, målade väggar, nytt golv och tre sobra kulörer som återfinns i inredningen är det en modern och attraktiv skola som tagit form. Den 11 december kl. 11.00–13.00 väntar öppet hus.
– Det känns väldigt roligt att vi fått möjligheten att starta upp på det här sättet och att vi kan erbjuda dessa miljöer till elever från hela Norrbotten. Att eleverna på exempelvis bygg och måleri växer av att ta på sig uniformerna, hur de bär dem med stolthet, är väldigt fint att se, avslutar Fredrik Carlsson.

Praktiska Sverige AB bedriver gymnasiala utbildningar med praktisk inriktning och ingår i AcadeMedia-koncernen.

Fakta om Praktiska Gymnasiet
Dessa program finns under samma tak i de nya lokalerna på Skutviken:
Fordons och transportprogrammet: Personbil – Transport – Karosseri och lackering
Bygg och anläggningsprogrammet: Måleri – Husbyggnad
VVS och fastighetsprogrammet: VVS
Industritekniska Programmet – Svets
Hantverksprogrammet: Frisör – Stylist
Handel och administrationsprogrammet – Handel
Hotell och turismprogrammet
Introduktionsprogram


Placerum Kapitalförvaltning etablerar sig i Luleå

Placerum Kapitalförvaltning etablerar sig i Luleå

Som ett led i expansionen längs Norrlandskusten öppnar Placerum Kapitalförvaltning kontor i Galärens lokaler.
Hachi har hittat lyckan på Storgatan

Hachi har hittat lyckan på Storgatan

Hachi flyttar till större lokaler på Storgatan 52A i Luleå. Den 5 april har restaurangen premiär på den nya adressen.
Stark Arkitekter till nya lokaler

Stark Arkitekter till nya lokaler

I maj hittar man arkitektkontoret en trappa upp på Storgatan 52 i centrala Luleå. Läs mer här!