Danskt tegel på tapeten
Handslaget, dubbelbränt och livfullt. Vår förkärlek till danskt tegel håller i sig och vi har genom åren använt tegel som fasadmaterial på många av våra byggprojekt.

– Det är ett långsiktigt material som håller över tid, säger Magnus Bjuhr, byggprojektchef på Galären.

Kvarteret Sparven, Radiomasten, Kvarteret Torsken med Floras Kulle Trygghetsboende och nu nyproduktion av bostäder på Kvarteret Hägern är några av våra fastigheter som kläs i danskt tegel. Svenska tegelbruk blir allt färre, i Danmark satsar man mycket på dubbelbränt tegel som gör materialet frosttåligt. Något som passar väldigt bra i det norrbottniska klimatet.

– Tegel är ett långsiktigt material som håller över tid. Många tegelfasader i Luleå frostsprängs på grund av att de är tillverkade på ett annorlunda sätt. Vi har arbetat med bl a Petersen Tegl och Randers Tegl, så vi ska inte råka ut för frostsprängning i dessa fastigheter, säger Magnus Bjuhr.

Vackra färgskiftningar

Det goda hantverket ligger oss varmt om hjärtat och när vi fick veta att danska Petersen Tegl tillverkar handslaget, dubbelbränt tegel var entusiasmen stor.

– Det betyder att de står med formar och slänger i leran för hand. Varenda sten går genom händerna så att säga, och det gör att de får ur luftporerna ur leran på ett annat sätt än andra sorter. Det i sin tur leder till att det inte samlas vattenmolekyler i stenarna.

Petersen Tegl bränner teglet med hjälp av kol i tegelugnarna, vilket förutom frosttåligheten även skapar den unika schatteringen och ytan på teglet. Dessutom blandar och mixar de sitt tegel för hand. Vid en station står 6-7 personer och sorterar och blandar tegel så att korrekt schattering och färgspel uppnås. Dubbelbränning gör att fasaderna blir väldigt mångfasetterade i färgskiftningarna.

– Väljer man svart så blir den inte ”kolsvart och död”, utan stenarna har en stor nyansskillnad. Samma gäller grå eller röd. På Radiomasten har vi till exempel fyra olika tegelsorter som i sig har färgskiftningar som samspelar. Det ger ett väldigt livfullt intryck. Där har vi även använt två olika tegelkulörer för att ge fasaderna ytterligare färgskiftning.

Tegel är ett tåligt fasadmaterial med lång hållbarhet. Men det är också mycket mer, inte minst det visuella, det arkitektoniska. Våra byggnader ger ögat något att njuta av. Vi skapar byggnader i staden som håller över tid. Vi pratar 100 års hållbarhet.

Årets Kultur- och samhällsbyggnadspris 2023

Årets Kultur- och samhällsbyggnadspris 2023

Under fredagen delade vi ut Årets Kultur- och samhällsbyggnadspris. Vinnarna blev Nordmark & Nordmark och Lumire.
Detaljplaneprocess startad för utveckling av kv. Flundran i Luleå centrum

Detaljplaneprocess startad för utveckling av kv. Flundran i Luleå centrum

Galären vill förtäta kvarteret med bostäder, hotellrum och parkeringar under mark.
Galären presenterar två nya konstverk i Luleå

Galären presenterar två nya konstverk i Luleå

Galärens arbete med konst i nyproduktionsprojekten har resulterat i två verk i kvarteret Hägern på Varvet.