Årets pris har fokus på kulturen

Galären delar årligen ut Kultur- och samhällsbyggnadspriset. Ett pris där kulturen och arkitekturen står i fokus vartannat år. 2024 fokuserar priset på kulturen.

– För oss på Galären handlar Kultur- och samhällsbyggnadspriset om att lyfta initiativ som ger staden liv. I fjol delade vi ut priset till arkitekturen, i år har vi fokus på kulturen. Kulturen är väldigt viktig för att göra en stad levande och attraktiv för dess invånare och för att få människor att vilja bo och verka här, säger Marie Karlsson Tåhlin, projektledare Design och Arkitektur på Galären, som är juryns ordförande.

Vinnaren till priset utses av en jury där deltagarna varierar utifrån årets fokusområde. I år har Marie Karlsson Tåhlin lett arbetet tillsammans med jurymedlemmarna Veronika Johansson (Kommunikationschef, Galären), Anette Winblad von Walter (Kulturchef, Region Norrbotten), Helene Westman Lindberg (Lindbergs Konst & Ram) och Berndt Tiberg (Autumn Leaves Communication).

Juryarbetet börjar med en träff där jurymedlemmarna lär känna varandra och där man pratar om priset, kriterierna och vilken inriktning det har just detta år. Under juryns följande möten lyfts stort som smått och man värderar juryns gemensamt föreslagna kandidater noggrant. Juryns uppdrag innebär ett gediget arbete som pågår under cirka fyra månaders tid och som avslutas med att samtliga jurymedlemmar enas om en vinnare.

Den 24 maj offentliggörs vinnaren till Kultur- och samhällsbyggnadspriset under en prisutdelning på Luleå Business Awards galakväll.

– Vi i juryn har genomfört ett kreativt, utmanande och samtidigt väldigt roligt arbete tillsammans. Kulturen omfattar så många områden, och vi har verkligen gått igenom varenda skrå för att hitta den mest värdiga vinnaren till årets pris, säger Veronika Johansson, Kommunikationschef på Galären, tillika juryns sekreterare.

Om Galärens Kultur- och samhällsbyggnadspris

Luleås byggnader, miljöer och kulturutbud bidrar i hög grad till människors upplevelser av staden. Hur staden gestaltas påverkar hur den uppfattas av både Luleåbor och besökare. Gestaltning av byggnader och miljöer förmedlar trygghet, attraktion och visioner. En vital kultursektor visar på stadens öppenhet och tolerans. I samspelet mellan kultur och samhällsbyggnad skapas goda förutsättningar för tillväxt. Det handlar om att skapa upplevelser, medvetenhet, attraktivitet, hållbarhet och funktion så att kultur och samhällsbyggande tillsammans bidrar till stadens utveckling. En utveckling som stimulerar livet i och mellan husen.
Galärens årliga Kultur- och samhällsbyggnadspris på 50 000 kronor tilldelas den eller de personer, det företag eller den organisation som med konstnärlig gestaltning, arkitektur eller design ger staden liv.

Galären (203)
Kultur- och samhällsbyggnadspriset
2024
Jury (2)
Juryarbete
Luleå business awards (9)
Pris (3)
Kontoret och bobutiken håller stängt 9-10 maj

Kontoret och bobutiken håller stängt 9-10 maj

Med anledning av Kristi himmelsfärds dag har vi stängt torsdag och fredag denna vecka.
Majbrasa, Valborg

Vi önskar er en trevlig valborg

Tisdag den 30/4 stänger vi kl. 12.00 och på onsdag den 1/5 håller vi stängt hela dagen. Välkommen in under våra öppettider.
Förhandlingen om de nya bostadshyrorna för 2024 är klar

Förhandlingen om de nya bostadshyrorna för 2024 är klar

Överenskommelsen innebär att hyran höjs med 5,45 procent.