Annette skapar trivsel

Trivselvärd, sångerska och sjukhusclown. Galärens senaste rekrytering har minst sagt många järn i elden. Varmt välkommen säger vi till Annette Strandljung.

Via Stockholm och Örebro tog studier henne från Västerås till Piteå. Därefter väntade en anställning i Luleå. Idag har Annette Strandljung bott i Norrbotten i 23 år. Hon har en bakgrund som koordinator, i framför allt många olika kulturprojekt, men har också jobbat som bland annat sjukvårdsbiträde, e-konferensvärd och museiguide på Hägnan. Som den skolade sångerska Annette också är står musiken ofta i centrum, inte minst på Floras Kulle Trygghetsboende där hon sedan den 2 januari arbetar som trivselvärd.
– Jag har vikarierat här som trivselvärd från och till sedan hösten 2019 då den tidigare trivselvärden Sofia frågade om jag kunde tänka mig det. Det kunde jag definitivt! När jag nu fick erbjudande om anställning var det ett självklart val att tacka ja. Det är världens roligaste jobb!

Annette berättar att hon alltid vurmat för de äldre och hon engagerar sig för att de ska ha det så bra som möjligt.
– För några år sedan kände jag att jag ville ha ett arbete där jag gör skillnad men vad det skulle vara visste jag inte. När detta dök upp insåg jag att det här med att vara trivselvärd på ett Trygghetsboende kan göra en otrolig skillnad i människors liv. Även om man inte skapar några rubriker så gör man skillnad på mikronivå som i förlängningen kan göra att de äldre, eller åldersrika som jag gärna kallar dem, kan få leva ett rikare liv längre.


Annette Strandljung tillsammans med några av hyresgästerna på Floras Kulle Trygghetsboende.

Att göra skillnad

Dagarna på Floras Kulle Trygghetsboende är varierande och innehåller många olika aktiviteter.
– Min uppgift är till exempel att hjälpa hyresgästerna att socialisera, men också att skapa olika aktiviteter som kan passa de flesta smaker. Musikstunderna där vi sjunger tillsammans är väldigt populära men det blir också allt från gympa och föreläsningar till gemensamma måltider och små utflykter.

Hyresgästerna hittar också på egna saker tillsammans. Bland annat har de startat en bokklubb och en 90-årig hyresgäst håller i Qigong en gång i veckan. Nyligen flyttade även Annettes pappa in på trygghetsboendet.
– Efter 51 år i samma hus i Västerås kom han hit. Han är nu 90 år fyllda så det har såklart varit ett jätteprojekt att göra den här omställningen. Men det är härligt, nu kan vi ses ofta och han bjuder mig på hemlagad lunch varje vardag!

Tillsammans med katten Tarzan bor Annette ett stenkast från Galärens kontor på Varvet och kulturintresset genomsyrar ofta hennes fritid.
– Jag brukar dra med kompisar till teater och musik för en härlig kväll. Jag är en riktig kulturnörd, men jag ägnar mig också åt cykling och bad året runt, skidåkning, styrketräning och yoga. Ytterligare en fantastisk grej med att ha blivit anställd på Galären – att få ett träningskort på gymmet! Det är verkligen superlyxigt. Förutom det är det väldigt fint att Galären lägger så stor vikt vid hållbarhet och allas lika värde. De satsar också mycket på personalen genom arbetsplatsträffar, after works och annat.

Annette jobbar 75 procent på trygghetsboendet. Övrig tid ägnar hon åt sånguppdrag och att ”clowna”
– Ja, jag är också anställd av Lule Stassteater som sjukhusclown. Och jag har fått som jag ville – mina olika yrken ger mig möjligheten att göra skillnad! Det känns stort för mig och förhoppningsvis för någon annan också.


Annette på plats i samvaron där de flesta av trygghetsboendets aktiviteter sker.

Årets pris har fokus på kulturen

Årets pris har fokus på kulturen

Galären delar årligen ut Kultur- och samhällsbyggnadspriset. 2024 fokuserar priset på kulturen. Läs mer om årets pris och juryarbetet här.
Förhandlingen om de nya bostadshyrorna för 2024 är klar

Förhandlingen om de nya bostadshyrorna för 2024 är klar

Överenskommelsen innebär att hyran höjs med 5,45 procent.
Glad påsk!

Glad påsk!

Med anledning av påsken har vi lite ändrade öppettider under vecka 13-14. Se våra aktuella tider här.