Kommunen har gett Galären, Lerstenen, HSB och Riksbyggen klartecken att gå vidare med sina byggplaner i kvarteret Bävern i centrala Luleå, en av stadens mest attraktiva tomter.

Galären och Lerstenen tog i fjol, i samarbete med arkitektbyråerna Snøhetta och Tirsén & Aili, fram ett spännande byggförslag för kvarteret som ska utvecklas när brandstationen flyttar till Porsödalens industriområde.

– Grundidén är att ge kvarteret en stark arkitektonisk identitet, säger Gunnar Tåhlin, vd på Galären.

Byggplanerna omfattar bostäder, hotell, utbildningslokaler, butiker och platser för möten i och mellan husen. Hotellet med cirka 150 rum kommer att ligga på andra sidan gatan från Kulturens hus. Flera butiker och ungefär 200 bostäder ryms i förslaget. Där finns även ett torg med fontän och en gångbro över Bodenvägen och ut över vattnet i Norra hamn.

Jenny Osuldsen från Snøhetta arkitketbyrå, Olso berättar om byggförslaget för pressen. Foto: Galären

– Det här är ett av Luleås absolut bästa lägen, konstaterar kommunalrådet Niklas Nordström. Det kommer att bli en viktig del i att förnya Norra hamn samtidigt som ett nytt hotell ger många nya jobb till besöksnäringen.

Nästa steg är att kommunen och fastighetsbolagen kommer överens i ett avtal. Luleå kommun ska även ta fram en ny detaljplan för området.

Media som skriver om byggplanerna: Norrbottens-KurirenSveriges RadioSVTNorrbottens AffärerAffärer i NorrDagens fastighetsaktieFastighetssverige

Luleås nya skybar i startgroparna

Luleås nya mötesplats levererar fantastisk utsikt på höga höjder.

Galären byter tak på klassisk byggnad

Galären renoverar på höga höjder när det klassiska Brandforsmagasinet behöver omvårdnad.

Galären gör bostäder av p-hus

Karpen går mot en vackrare framtid.